2024. március 29., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

Bácska ízei – gasztroudvar

Egy határon átívelő projektum első vajdasági történése a bácsfeketehegyi meggynapokon

A XVIII. Bácsfeketehegyi Meggynapok keretében megtartották a Bacroute – Bácskai ízek, kalandok és kulturális értékek fejlesztése elnevezésű projektum első történését. Bácska íze – gasztroudvar elnevezéssel helyitermék-bemutatót tartottak, és hagyományos ételeket készítettek, amiket meg lehetett kóstolni a helyszínen. Az eseményen jelen voltak a projektum magyarországi résztvevői Szank településről. A gasztroudvart Kerekes Zoltán, a projektum menedzsere, Varga Ferencné, Szank polgármestere, Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácselnöke és Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere nyitották meg.

Kerekes Zoltán arról számolt be a médiának, hogy a gasztroudvar-bemutatón szinte az összes helyi termelő részt vett, valamint érkeztek termelők Szankról is.
– A Bacroute projektum egy határon átnyúló IPA-pályázatnak köszönhetően valósul meg, amit Szankkal, Kiskunmajsával, Móricgáttal, Kömpöccel, Jászszentlászlóval és Csólyospálossal közösen valósítunk meg. A projektum több részből áll, van egy turisztikai része, amely egy turisztikai útvonal kiépítésére szolgál. A tervbe bele fogjuk vonni az itteni termelőket, készíteni fogunk egy turisztikai térképet. Azon minden idelátogató meg tudja nézni, hogy mit hol tud megvásárolni. A projektum másik része a beszerzésről szól, már beszereztünk három rendezvénysátrat. A továbbiakban okospadok lesznek kihelyezve a falu több pontján, sőt, Szeghegy és Kishegyes is kap egyet-egyet. Ez rendelkezik internettel, töltőponttal, és elsősorban a fiataloknak szánjuk. Emellett beszerzünk egy nagy kapacitású szárító-, őrlő- és aszalógépet. Ezt minden helybeli használhatja majd, önköltségi áron – mondta el Kerekes, majd arról is szólt, hogy a projekten belül a következő eseményre Magyarországon fog sor kerülni.

A gasztroudvar megnyitója

A gasztroudvar megnyitója

Varga Ferencné, Szank polgármestere a projektum kapcsán kiemelte, hogy elsősorban a helyi értékek bemutatását tartják fontosnak.
– Az ilyen jellegű együttműködések értékteremtő jelleggel bírnak, másrészt olyan kapcsolatokat lehet építeni, amilyenekkel rendelkeznie kell minden településnek, minden közösségnek. Mostani ittlétünk oka egy közösen megnyert pályázat, aminek a célja elsősorban a helyi termelők termékeinek a bemutatása. Egy picit reklámozása a térségünknek, és a mi értékeink bemutatása. Az is célunk, hogy szerbiai kapcsolataikat a térségünkbe csalogassuk. Kiskunmajsa kistérség minden településén olyan termelők vannak, akik az adott településre jellemző alapanyagokat dolgozzák fel – mondta el a polgármester, majd arról is szólt, hogy a projektumnak képzések is a részét képezik.