2024. március 28., csütörtök
B CSOPORT

Egy gól és más semmi

A B csoport nyitotta a csoportmeccsek második körét, a dánok elleni drámai meccsen győztes finn válogatott a szomszédos Szentpéterváron csapott össze a belgák ellen háromgólos vereségbe beleszaladt oroszokkal.

Már a harmadik percben úgy tűnt, a valószínűtlenebb irányba billenhet az eredményjelző: pontatlan passz indult az orosz kapu környékéről, amire lecsaptak a finnek, s Jukka Raitala beadását Joel Pohjanpalo fejjel továbbította a hálóba. Ahelyett azonban, hogy felírták volna nevét az Eb kétgólosai közé, érvénytelenítették a találatot, amikor kisvártatva a videóbíró lest állapított meg. Nem sokkal később a túloldalon Artyom Dzjuba kapufájából is csak a látvány maradt meg, a statisztikákba már nem került, hiszen itt is beintették a lest.

Már az első félidő hosszabbításában jártunk, amikor Alekszej Mirancsuk a finn védők között nemcsak a cselezéshez talált utat, hanem a gólszerzéshez is: a bal fölső sarokba csavarta a labdát, ami elérhetetlennek bizonyult Lukáš Hrádecký számára.

A második játékrész még feledhetőbb iramot hozott, de az oroszoknak volt néhány ígéretes lehetőségük az előny növelésére. Daler Kuzjajev kontrából kialakult kísérleténél azonban Hrádecký sikeresen kitolta a jobb alsó sarokba tartó labdát, a csereként beálló Rifat Zsemaletdinovnak pedig két lövése is kevéssel a kapun kívül süvített el. Oroszország egyetlen góllal is kényelmes győzelmet aratott a kaput csak egyszer eltaláló finnekkel szemben.

Szentpétervár: Finnország–Oroszország 0:1 (0:1)

Gazprom Arena, 26 000 néző, vezette: Danny Makkelie (holland). Gólszerző: Miranchuk a 45+2. percben.

Finnország: Hradecky – O’Shaughnessy, Arajuuri, Toivio – Uronen, Kamara, Lod, Schüller (Kauko, 67.), Raitala (Soiri, 75.) – Pohjanpalo, Pukki (Lappalainen, 75.). Szövetségi kapitány: Markko Kanerva.

Oroszország: Szafonov – Kuzjajev, Dzsikija, Divejev, Fernandes – Ozdojev (Zsemaletdinov, 61.), Barinov, Zobnyin – Golovin, Dzjuba (Szobolev, 85.), Mirancsuk (Muhin, 85.). Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov.