2024. április 19., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

Novemberben újra fellépnek

Határozottság, erőteljes dinamika és sokszínűség jellemezte a szombaton megtartott temerini Tinifesztivált

A 29. Tini-Ifjúsági Énekes Vetélkedőt szombaton tartották meg Temerinben. A rendezvénynek az idén a Sportcsarnok helyett a színházterem adott otthont, ahol nézők nélkül zajlott a fesztivál. A Vajdaságban és a régióban is egyedülálló zenei eseményt a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg. A fesztiválnak ezúttal tizenöt résztvevője volt. A tini, azaz a 17 évnél fiatalabbak kategóriájában kilencen mérték össze tehetségüket, az ifjúsági korosztályban pedig hatan.
A tini korosztály győztese, a 13 éves, temerini Sípos Réka rátermettségét már a legutóbbi Tinin is bizonyította, amit a zsűri és a közönség is értékelt. Elmondta, hogy szólóénekes szeretne lenni, és ennek érdekében minden lehetőséget megragad. A szívemben bomba van című dinamikus dallal szállt versenybe.
− Nagyon lámpalázas voltam, de miután elkezdődött a rendezvény, felszabadultam. Amikor felléptem a színpadra, kicsit féltem, mert a tervezett rózsát nem sikerült oda dobni, ahova kellett volna. Amikor viszont vége lett a dalnak, éreztem, hogy sikerült. Telefonon a gratulációk mellé egy olyan üzenet is érkezett, hogy valamit elrontottam, mire azzal vigasztaltam magam, hogy: jó, de legalább megpróbáltam! Most viszont nagyon örülök a díjnak, és továbbra is szeretnék énekelni. Ha novemberben megszervezik a rendezvényt, újra itt leszek.
Fenyvesi Petronella a tini korosztályban (az idén) második lett. Elmondta, hogy ötödik alkalommal lépett fel a fesztiválon.
− Negyedszer vagyok itt versenyzőként, mert harmadik alkalommal megnyertem az első díjat, így a következő rendezvényen vendégként vettem részt. Szerintem nagyon erős volt az idei mezőny, és igazából ráéreztem, hogy Réka dinamikus dala győz – magyarázta a kúlai diáklány. A kérdésre, hogy miért éppen a Hamu és gyémánt című dalt választotta, elmondta, hogy szerinte a hangja hasonlít Cserháti Zsuzsáéhoz, és többen ajánlották neki, hogy az ő dalait énekelje. Mosolyogva hozzátette, már most biztos abban, hogy benevez a novemberben megtartandó 30. Tinifesztiválra is.
A tini korcsoport harmadik helyezettje a moholi Harmat Edina lett.
Az ifjúsági korosztály csoportjában a temerini Szabó Zsuzsanna az igen népszerű Most múlik pontosan című dallal magabiztosan nyerte meg az első helyet. Magáról elmondta, hogy 19 éves, elsőéves az újvidéki Közgazdasági Karon, zenei családban nőtt fel, a népzene világában érzi magát igazán otthon, énekel és hegedül, valamint színészettel is foglakozik.
− Többször is felléptem a rendezvényen, viszont most éreztem először azt, hogy olyan dalt választottam, ami egészen közel áll a szívemhez. Úgy gondolom, hogy minden mezőnyben vannak különösen erős versenyzők, és ez nem volt másképpen az idén sem, mindenki erősen koncentrált. Hobbiszinten foglalkozom az énekléssel és a népzenével, azzal, hogy néhány éve megzenésített vesekkel is próbálkozom.
Az ifi korosztály második helyezettje a 22 éves óbecsei Virág Alekszandár az Ima (Molitva) című dalt énekelte magyarul, amellyel a Szerbiát képviselő Marija Šerifović megnyerte a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivált. Lapunknak elmondta, hogy harmadéves, az újvidéki Pszichológia Karon, és először lépett fel a rendezvényen.
− A Tinifesztiválon azért nem léptem fel eddig, mert a tanulást tartottam fontosnak, és mivel lassan a vége felé járok a tanulmányaimnak, ezért jelentekeztem. A zeneiskolában klasszikus éneket tanultam, de felléptem az általános- és középiskolai tehetségkutatókon, valamint az egyetemi napok rendezvénysorozaton is. Szerintem az idei fesztiválon erős volt a mezőny, mindenki jól énekelt. A gospel és a dzsessz áll hozzám a legközelebb, de a popzenét is szeretem.
Az ifi korcsoport harmadik helyezettje a temerini Gusztony Endre lett.
A szombati rendezvényen a zsűri két különdíjat is kiosztott, amelyet az újvidéki Túró Tímea és a tornyosi Kovács Kristóf vehetett át. Tímea a Tükörkép című dalt énekelte, Kristóf pedig Hevesi Tamás Ezt egy életen át kell játszani című dallal lépett színpadra.
A 26 éves tornyosi fiútól megtudtuk, hogy hatodik alkalommal vett rész a fesztiválon. Eddig egy második és egy harmadik díjat nyert. Elmondta azt is, hogy főiskolás, informatikát tanul, a rock és a metál műfaja áll hozzá a legközelebb, szabadidejében pedig gitározik és dalokat ír.
− Tizenévesen léptem fel először a rendezvényen, majd pár év kihagyás után visszajöttem, mert rájöttem, hogy jó a társaság, és megmérettetheti tudását. A célom a további fejlődés, mert a jövőben komolyabban is szeretnék zenével foglalkozni. Felléptem már Budapesten is, tavaly újra meghívtak, és úgy érzem, hogy mindehhez a Tini kiváló alapot adott – fogalmazott Kristóf.
A gálaműsorban a 28. fesztivál győztesei, a temerini Erős Henrietta és a topolyai Cservenák Marianna léptek fel.
Miután kialudtak a reflektorok és legördült a függöny, Varga Flórián, a Szirmai Károly MME elnöke, a rendezvény fő szervezője láthatólag megkönnyebbült.
− Szeptemberben megszerveztük az audíciót, a zenekar elkészítette a zenei anyagot, novemberben összehoztunk egy próbát, majd a rendezvény idejére bejelentett tilalmak miatt mindent későbbre halasztottunk. Így került megrendezésre május utolsó szombatján a 2020. évi, azaz a 29. Tinifesztivál, és ha minden jól megy, néhány hónap múlva jubileumot ünneplünk, ugyanis novemberben 30 éves lesz a rendezvény. A szervezőbizottság nevében máris felkérem az énekelni vágyó fiatalokat, hogy jelentkezzenek a novemberi megmérettetésre. Kihasználva a jeles évfordulót – amelyhez remélem sikerül biztosítani az anyagiakat − szeretnénk egy nagyobb fesztivált összehozni: megszólítani a régi győzteseket, bemutatni őket, illetve azt, hogy hol tartanak jelenleg az életben, továbbá szeretnénk magyarországi sztárvendéget hívni – fogalmazott Flórián. Hozzátette, tény, hogy a színházban sokkal jobb az akusztika, valamint a terem sokkal otthoniasabbnak tűnik, mint a sportcsarnok, és lehet, éppen ezért tűnt úgy, hogy emelkedett a rendezvény színvonala.
Az Erős Ervin zeneszerző, Szerda Árpád énekes-előadóművész és Kovács Anikó egykori Tini-győztes összetételű szakzsűrinek az idén sem volt könnyű dolga, hiszen olykor csak árnyalatnyi különbségek voltak a produkciók között. Erős Ervin szerint több kellemes meglepetés érte őket.
− Szinte teljesen mást hallottunk, mint a főpróbán. A főpróbát követően ugyanis nagyjából kirajzolódott, hogy kik lesznek az élmezőnyben, ma viszont mindez megváltozott. Valahogy teljesen más energiát hoztak a fiatalok. Érezni lehetett a határozottságot, az erőteljes dinamikát, a sokszínűséget. Nem tudjuk, hogy mi történt a háttérben, szerintem lehet, hogy ők jobban beláttak az egészbe. Meglepődtünk, hogy a gálaműsorban az előző rendezvény győztesei léptek fel, akik immár igazi művészként szerepeltek, énekeltek. Nagyon hálás vagyok az élményért, mert Vajdaságban példaértékű egy ilyen fesztivál megszervezése – emelte ki Erős Ervin.