2024. április 26., péntek
OLVASNIVALÓ

Itt a nyár, itt van újra

Júniusi filmbemutatók

És óriási megelégedéssel tapasztalhatjuk, hogy az internetes tartalomsugárzók filmdömpingje mellett a filmstúdiók is lassan magukhoz térnek. Miután felvették a védőoltást, lassan, de biztosan elkezdték a mozikba engedni az eddig karantén alatt tartott filmjeiket, s ami a legszebb, június folyamán magyar filmekkel is találkozhatunk a bemutatandó filmek között.

A hónap első hétvégéje előtt, június 3-án a Netflixre érkezik a Démonok között (Conjuring) című horrorfilm-sorozat 3. része, amelynek a főhősei Ed és Lorraine Warren (Patrick Wilson és Vera Farmiga), a legendás démonűző pár ezúttal egy olyan ügyben harcol a túlvilági hatalmak ellen, amelyben a brutális gyilkosságot talán egy ártatlan ember követte el, akit a benne bujkáló démon kényszerített szörnyű tettére. A Warren-házaspár úgy érzi, akkor is választ kell találnia a kérdésre, ha közben saját életük veszélybe is kerül... Az elmúlt évtized egyik legsikeresebb filmjeinek a különlegessége, hogy megtörtént esetek, a démonűzéssel foglalkozó Warren-házaspár valódi feljegyzései alapján készültek.

Úgyszintén június harmadikától tekinthető meg A bolygónk jövőjének tudománya (Breaking Boundaries: The Science Of Our Planet) című dokumentumfilm, amelyben David Attenborough legendás természetfilmes és Johan Rockström, a németországi Potsdami Klímahatáskutató Intézet igazgatója bolygónk biodiverzitásának összeomlását tanulmányozza, és arra próbál választ adni, hogy miképpen lehet az egész folyamatot visszafordítani.

Hollywood nagyöregjei még egyszer megcsillantják tehetségüket A nagy visszatérők (The Comeback Trail) című akció-vígjátékban, amelyben Max Barber producer (Robert De Niro) új filmje hatalmas bukás a mozikban. Mivel emiatt az adósságát sem tudja visszafizetni, a hírhedt maffiafőnök, Reggie Fontaine (Morgan Freeman) markába kerül. Max úgy próbálja menteni az irháját, hogy meggyőzi Reggie-t, finanszírozzon egy újabb forgatást. Ez azonban már nem a nézők kedvéért készül, csupán azért, hogy egy biztosítási csalással óriási összeget zsebeljenek be. Duke Montana (Tommy Lee Jones), a vén, részeges főszereplő azonban áthúzza minden számításukat…

A hónap első hétvégéjén kezdik el vetíteni a magyarországi mozik a Vad víz – Aqua Hungarica természetfilmet. Fehér Zoltán rendezte, a WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő új magyar természetfilm Magyarország legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be, rendkívül látványos képsorokkal.

Úgyszintén ezen a napon mutatják be az amerikai mozik a Samaritan című fantáziafilmet Sylvester Stallone és Martin Starr főszereplésével. A filmben egy fiú egy évtizedekkel eltűnt szuperhős nyomába ered, akiről az a hír járja, hogy mégsem halt meg egykoron egy epikus küzdelemben.

A magyarországi mozikban június 10-én kezdik el vetíteni Nagy Dénes Természetes fény című filmjét. Závada Pál azonos című regénye alapján készült filmdráma történelmünk egy olyan nem túl dicső epizódját tárja elénk, mint amilyen a magyar közreműködés volt a Szovjetunió második világháborús megszállásában. A film annak a mintegy százezer magyar katonának állít emléket, akiknek tényleges frontszolgálat helyett a hátországot kellett biztosítaniuk, amelybe beletartozott a polgári lakosság felügyelete és a partizánok elleni harc is.

Izgalmasnak ígérkezik Guy Ritchie Egy igazán dühös ember (Wrath of Man) című akciófilmje, amelyben Jason Statham egy rejtélyes embert alakít, aki egy készpénzt szállító teherautó-társaságnál dolgozik. Hideg és kimért, és egy alkalommal, amikor megbízás közben rajtaütnek, elképesztő módon begurul, olyannyira, hogy körülötte kő kövön nem marad.

Június 17-én kezdik el vetíteni a mozik a Hang nélkül 2 (A Quiet Place 2) című horrort. Az otthonukban történt halálos eseményeket követően az Abbott családnak a külvilág borzalmaival kell szembesülnie, miközben tovább küzdenek a túlélésért – a legnagyobb csendben. Miután arra kényszerülnek, hogy nekivágjanak az ismeretlennek, gyorsan ráeszmélnek, hogy nem csak a hangra vadászó szörnyek jelentenek fenyegetést a homokösvényen túl...

A hónap utolsó hétvégéjén kezdik el vetíteni a június legnagyobb dobásának tekinthető Halálos iramban 9. részét (F9), amelyben Dom Toretto visszahúzódva él egy félreeső helyen Lettyvel és fiával, a kis Briannel, de tudják, hogy a veszély állandóan ott leselkedik rájuk a békés horizonton. Ezúttal ez a veszély arra kényszeríti Domot, hogy szembenézzen múltbéli bűneivel, ha meg akarja menteni azokat, akiket a legjobban szeret. Összehozza csapatát, hogy megakadályozzanak egy olyan tervet, amely megrengeti a világot. A terv kiötlője a legképzettebb bérgyilkos és legprofibb sofőr, akivel valaha találkoztak – és aki történetesen Dom elveszett öccse, Jakob.