2024. április 19., péntek
EGY EZOTÉRIAI TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

A tükör törvénye

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 évben jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg, a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál valami hasznosat a maga számára.
– Kedves Tanácsadó! Néhány hónappal ezelőtt egy kicsit flörtöltem az egyik munkatársammal, de nem csaltam meg a férjemet. Most viszont olyan üzenetekre bukkantam a telefonjában, hogy kénytelen vagyok azt hinni, hogy megcsal! Én ellen tudtam állni a kísértésnek, ő viszont nem? Jellemző is rá, nincs elég kitartása, nem elég határozott. Mindent megenged magának. Dühös vagyok sokszor, és zavar, hogy annyira csak magával törődik. Egyébként nagyon trehány, mindent széthagy, ez is nagyon zavar. S azt sem szeretem, ha beleüti az orrát a dolgaimba. Mit tegyek?
– Próbáljuk ezt szemlélni a tükör törvénye szerint, ahogyan azt a dalai láma mondta: Minden, ami másokban zavar és dühössé tesz, amit megváltoztatnék, azt önmagamban kell megkeresnem, leginkább bennem is van ilyesmi. Minden tehát, amit én kritizálok a másikban, ami ellen harcolok – az bennem van. Tehát nézzük csak, ön flörtölt, megengedte ezt magának, de most zavarja, ha a párja is ugyanezt teszi? Azt mondja, ő sokszor csak magával törődik. Ön nem ezt tette, amikor flörtölt? A saját élvezetét kereste. Esetleg más alkalommal is ezt teszi, csak nem veszi észre, de a partnerében észreveszi. Párunk a tükrünk, ami nem tetszik benne, az bennünk is megvan. Mindezt elnyomjuk, a tudatalattiban. A sors viszont ravasz, gyakran kívülről szembesít a belső bajainkkal. Na és azt mondja, ő beleüti az orrát az ön dolgaiba. Az, hogy ön az ő telefonjában kutakodott, az talán nem ugyanaz?
– Rendben, kutakodtam, flörtöltem, ő is ezt teszi. Ő sokszor önző, lehet, hogy én is az vagyok néha. Ám ő széthagy mindent, én pedig ezt sosem teszem, sőt óriási rendet tartok.
– Ha zavarja párja trehánysága, ha rendetlen, szétdobálja a cuccait, ez nem azt jelenti, hogy akkor ön is föltétlenül szétdobálja a cuccait. A tükör nem csak így működik, hanem valamiben ön is trehány, valahol ön is hibázik. Talán túlságosan elnyomja magában a dolgokat, mert tökéletességre törekszik, amit sajnos nem lehet elérni. A hűtlen pár annak a jele lehet, hogy velünk sincs rendben valami, csak mi nem föltétlenül lépünk félre. Ön megállt a flörtnél, ő talán nem. Ön miért állt meg? Akár a neveltetése miatt, akár vallási okok miatt, bármi lehet ok, de nem tette meg. Ám miért is bocsátkozott bele, ha minden rendben volt kettejük között? Vagyis, nem volt minden rendben. Egy kapcsolaton dolgozni kell, csak úgy magától nem fog működni, nem lesz jó, ha nem teszünk érte. A másik fél akkor fog megcsalni, ha „ellaposodott" a kapcsolat, és mi nem teszünk semmit azért, hogy jól működjön!
– Az is sért nagyon, amikor ő kritizál.
– A tükör törvénye szerint mindaz, amit a másik személy rajtam kritizál, harcol ellene, meg akar változtatni – és ha ez engem sért, bánt, érint, fáj, bosszant, vagy bármi érzést vált ki –, az nincs földolgozva bennem. Ilyenkor az ego sérül, mert az ego erős. Ezen kell dolgozni, mert talán joggal mondja. Ugyanakkor minden, amit mások kritizálnak bennem, harcolnak ellene, meg akarnak változtatni, de ha ez engem nem érint, akkor az az ő problémájuk, földolgozatlanságuk, tökéletlenségük, melyet kivetítenek rám, mert önmaguk sem tudnak, nem mernek szembenézni vele. Pont azzal a problémával, esetleg más szinten. Tehát figyelje meg, melyik kritika bántja, s ezen dolgozzon, s figyelje meg, melyik kritikára közömbös, mert ez az ő problémája, esetleg segíteni tud majd neki ebben.
– Érdekes dolgok. Vannak még ilyen tükörtörvények?
– Igen, még egy. Minden, amit én a másikban szeretek, magamban van meg, magamban szeretem, mert fölismerem magam a másik személyében. Tehát dolgozzon ezeken a fölismeréseken. Most pedig nézzük az ön problémáját, nézzük, meg akarja-e menteni a kapcsolatot? A félrelépés egy kapcsolat olyan szakaszában, ahol az elköteleződés megtörtént, a megcsalt fél számára komoly lelki törés, lelki trauma. Megrendül a hit a másikban, létrejön egy bizalomvesztés, ami a jövőre vonatkozó elbizonytalanodáshoz vezet. Most ön döntéshelyzetbe kényszerül. Hogyan tovább, vele vagy nélküle? Nem az a legfontosabb kérdés, hogy lehet-e a megcsalóból hű férj, hanem az, hogy ön, a megcsalt fél túl tud-e jutni, felül tud-e emelkedni ezen az érzésén, és helyre tud-e állni a bizalom. Ha igen a válasz, csak akkor érdemes folytatni a kapcsolatot.
– Mit javasol ön?
– Megnézhetem az összevető horoszkópot kettőjükre, kivethetem a kártyát is, hogy mit mutat, milyen lesz, ha mellette marad, milyen lesz, ha elválnak, ám a döntést ön kell hogy meghozza. Mindenesetre mindkét esetben a megfelelő rítus, meditáció és talizmán segítséget fog nyújtani.
– Rendben, kérem az összevető horoszkópot és a kártyavetést. Addig is gondolkodom ezeken a tükörtörvényeken.