2024. április 25., csütörtök

Könyvajándékkal gazdagodott a Szabadkai Városi Könyvtár

A köteteket két fiókintézetbe is eljuttatták – Az intézmény az év elején is értékes könyvcsomagban részesült

A Szabadkai Városi Könyvtár nemrég könyvajándékban részesült. Ezek között vannak Borovszky Samutól a Magyarország vármegyéi és városai, Száraz Miklós Györgytől a Fájó Trianon, A Számontartott nemzet című kiadványok, Botlik József Nemzetünket szolgálták című könyve, valamint az Embermentés a vészkorszakban Magyarországon, az Összetartozunk – Magyarország 2010–2020 című munkák, illetve Rákay Philip Szabadság tér 56 – A kommunista terror aktái I. című műve.

Berényi Eszter vezető könyvtáros, főkönyvtáros lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és Magyar Nemzeti Tanács közbenjárásának köszönhetően kapták meg a könyvcsomagot. A szabadkai központi könyvtáron kívül a palicsi és a csantavéri fiókkönyvtár is megkapta ezeket a kiadványokat. Összesen tizenöt doboznyi könyv érkezett az intézménybe.

– Minden új könyv, ajándék és könyvcsomag jól jön, hiszen nemcsak a központi, hanem a fiókkönyvtárainkat is fel kell tölteni. Mivel magyarországi kiadványokról van szó, a magyarlakta településekre kerülnek a kötetek – mondta Berényi Eszter.

A Szabadkai Városi Könyvtár könyvajándéka (Fotó: Szalma Brigitta)

A Szabadkai Városi Könyvtár könyvajándéka (Fotó: Szalma Brigitta)

A Szabadkai Városi Könyvtár kiemelt jelentőségű közkönyvtárként korábban Magyarország Kormányának és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásában részesült, hiszen az intézmény 1,1 millió forint értékű könyvcsomagot kapott. Mindez a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével valósult meg. A több mint 300 kötetből az intézmény fiókkönyvtáraiba is kerültek példányok. Az ajándékcsomag gyermek-, ifjúsági- és felnőtt irodalmat tartalmaz. Ez utóbbiak között szépirodalmi és szakkönyvek is vannak. Nemcsak a palicsi, a bajmoki és a csantavéri fiókintézetekbe juttatták el ezeket a köteteket, hanem a sándori és a nagyfényi fiókkönyvtárakba is, ahol az állományban vannak magyar könyvek is.