2021. augusztus 2., hétfő

Bezzeg Gyula, Dévity Zoltán és Ricz Ármin is MMA-ösztöndíjban részesült

Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának száz új nyertesét. Idén tizenötszörös túljelentkezés mellett rekordszámú, csaknem ezerhatszáz művész vett részt a hároméves alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet negyedszer írtak ki.

Az ösztöndíj nyertesei között több vajdasági származású művészt is találunk. Vajdaságból Bezzeg Gyula, Dévity Zoltán és Ricz Ármin nyerte el a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíját.

Az MMA 2021–2024. évi Művészeti Ösztöndíjprogramjára március 22-ig lehetett jelentkezni. A 2018-ban indult projekt évről évre egyre több művészt mozgat meg – közölte az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete szerdán az MTI-vel.

Míg négy évvel ezelőtt mintegy ezeregyszáz, idén már csaknem ezerhatszáz érvényes projekt érkezett építőművészet, film- és fotóművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet és zeneművészet kategóriában. A legnépszerűbb művészeti ágnak a zene és a képzőművészet bizonyult, mindkettőre mintegy háromszáz pályaművet adtak be a 18-50 év közötti szakemberek.

A száz nyertes három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíjra jogosult 2021 szeptemberétől, emellett a művészek a projekt lebonyolítójától, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézettől (MMA MMKI) folyamatos mentorálást, valamint publikálási és bemutatkozási lehetőséget kapnak, továbbá rendszeres szakmai találkozón vehetnek részt, amelyen beszámolhatnak az addig elért eredményeikről.

A döntőbizottságot az MMA elnöke és az általa felkért bírálóbizottsági tagok alkották: Vashegyi György (a bizottság elnöke), Balázs Mihály, Buglya Sándor, Haris László, a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell, Kékedi László, Kucsera Tamás Gergely, Nagy Viktor, Pécsi Györgyi, Sára Ernő, Stefanovits Péter és Záborszky Kálmán. A támogatásra érdemes munkákat külső szakértőkkel együttműködésben bírálták el.

A pályázati támogatási időszak vége 2024. augusztus 31. A nyertesek névsora megtalálható az osztondij.mma-mmki.hu-n.