2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A gyerekek még nem kaphatják meg a védőoltást

A Batut igazgatója reméli, hogy június végéig elkészül a jelentés a Covid-elhalálozásokról

Miután a Szerbiai Gyógyszerügynökség pénteken a 12 és a 16 év közötti korosztály számára is javasolta a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni védőoltásának alkalmazását, a Batut Közegészségügyi Intézet megkezdte a saját hatáskörébe tartozó lépések megtételét – erősítette meg a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Verica Jovanović, a Batut igazgatója. Elmondta, hogy miután a gyógyszerügynökség rábólintott a serdülőkorúak immunizációjára, először a nemzeti immunizációs bizottság kezdte felülvizsgálni az említett korosztály immunizációjára vonatkozó kutatási eredményeket, az ellenjavallatokat, majd dönt arról, hogy javasolja-e a fiatalok immunizációját.
– A helyzet meglehetősen egyszerű, a 12 és a 16 év közöttiek immunizációjának kérdése napirenden van. Számos másik országban már engedélyezték az említett korosztály immunizációját, és az oltási folyamat meg is kezdődött, míg máshol szeptemberben kezdődik, hogy megakadályozzák a vírus rohamos terjedését az oktatási intézményekben. A szerbiai nemzeti immunizációs bizottság ülését összehívták, tehát hamarosan felülvizsgálja ezt a kérdést. Ha megkezdődik a serdülőkorúak immunizációja, a gyerekek az egészségházakban kaphatják meg a védőoltást. Ebben a folyamatban rendkívül fontos szerepük lesz a gyermekorvosoknak, ők lesznek azok, akiknek adott esetben fel kell majd mérniük, hogy egészségi állapotára való tekintettel az adott gyermek megkaphatja-e az oltóanyagot – taglalta Verica Jovanović.
A műsorvezető a járványügyi korlátozások enyhítésére vonatkozó kérdésére válaszolva a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója kifejtette: az elmúlt 15 hónap szemléltette, hogy mennyire „kegyetlen" a koronavírus új típusa, és mennyire nagy járványhullámokat képes generálni. Ideális esetben a polgárok megértik, hogy a fertőződés veszélye továbbra is fennáll, és a jövőben is alkalmazzák az alapvető óvintézkedéseket, azaz viselik a védőmaszkot – emelte ki Verica Jovanović, megjegyezvén: másrészt viszont az is tény, hogy az emberek nem élhetnek állandóan bezárva, és nem lehet őket folyamatosan korlátozni. A válságstáb javasolta enyhítések a jelenlegi járványhelyzetet tükrözik – nyomatékosította az igazgató, majd a járvány kezdete óta a Covid–19-cel összefüggésbe hozott halálesetek revíziójával megbízott munkacsoport eddigi tevékenységéről elmondta, hogy a munkát megkezdték, és reméli, hogy június végéig elkészül a hivatalos kimutatás.
Ami az aktuális járványügyi mutatókat illeti, a szerdai járványjelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 9353 koronavírustesztet végeztek el, ebből 160-nak az eredménye volt pozitív (1,7 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 4 Covid-páciens hunyt el, 6980 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,98 százalék. A kórházakban országszerte 392 Covid-pácienst gyógykezelnek, 19-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 26 új fertőzést jegyeztek, ebből 3-at Újvidéken.

Zöld listára kerül(he)t Szerbia
Az Európai Unió országainak illetékes miniszterei rábólintottak arra, hogy Szerbia, hét másik országgal egyetemben, felkerüljön az úgynevezett zöld országok listájára. A járványügyi szempontból biztonságosnak tartott országok aktuális listájáról hivatalosan pénteken döntenek. A zöld listára sorolt országok állampolgárai korlátozások nélkül utazhatnak az EU-ban.