2024. március 19., kedd

Az ORL specialista tanácsa: Mi a jó hallás titka?

Lehet, hogy halláskárosultak vagyunk, de nem is vagyunk tudatában, következésképpen azonkívül, hogy belefáradunk, idegesek vagyunk, nehezünkre esik a beszélgetés, gyakran csökkentjük társadalmi tevékenységünket, ami elszigetelődéshez, a demencia felgyorsulásához vezet.

Marija Komadina Vuković, az ORL központ (www.orlcentar.rs) specialistájával a médiában az utóbbi években gyakran felmerülő hallássérülés témájáról, továbbá a hallássérülés okairól, valamint a jó hallás megoldásairól beszélgettünk. Marija doktornő tanácsai segíthetnek azoknak, akik érzik, hogy gyengébben hallanak, az alábbiakban közöljük a legfontosabbakat. 

Melyek a hallássérülés első jelei?

A hallás életünk szerves része, az emberek többsége ezt természetesnek veszi. A hallás ajándék, de eléggé értékeljük?

A hallás gyengülése jelentősen csökkenti a beszéd megértését. A halláskárosult „hallja”, amit mondunk neki, de nem tud megérteni bennünket, gyakran összetéveszti a hangokat. Úgy érzi, mintha az emberek motyognának, könnyebben érti meg a férfiak hangját, mint a nőkét és a gyermekekét. Nemigen hallja meg az ajtócsengőt, a telefon csengését, felhangosítja a tévékészülék hangját, nagyobb társaságban nem hallja a beszélgetést, gyakran bólogat, mintha érté. Természetesen ez a társadalmi tevékenységek korlátozásához vezet.

Mi okozhatja a gyenge hallást?

A hallásgyengülés fokozatosan következhet be, kezdetben nem is vagyunk tudatában. Gyakran hirtelen jelentkezik, amikor az egészségnek örvendünk, vagy más akut vagy krónikus betegségek, állapotok következményeként. A hallássérülés okai nem mindig állapíthatók meg pontosan, gyakran előzőleg nem is fordult elő a családban. Jelentkezhet még a születés előtt vagy közvetlenül utána, vagy az életünk folyamán bármikor.

Az alábbi okok idézhetik elő: középfültő gyulladás vagy a fülcsatorna gyulladása, a fül különböző betegségei vagy rendellenességei, fülzsír, traumák, oto-toxikus gyógyszerek, endokrinológiai vagy neurológiai rendellenességek.

A fülzúgás hallássérülésre utal?

A fülzúgás (Tinnitus) abnormális zaj a fülben, a fülekben vagy a fejünkben. A népesség mintegy 15 százalékánál a 65 évnél idősebbek esetében 30 százalékánál jelentkezik. Nem minden esetben utal hallássérülésre, mert a jól hallóknál vagy a külső zajokra abnormálisan érzékeny személyeknél is jelentkezik.

Amikor a fülzúgás hallássérüléssel társul, rendszerint tiszta, sipító, magas frekvenciás hangot hallunk, ami valóban a külső ciliáris sejtek károsodásának következménye.

Mi a megoldás?

Pácienseink leggyakrabban a lehető legkönnyebb megoldást választják, vagyis főként arra várnak, hogy probléma pár nap múlva eltűnik, vagy hogy a fül magától kidugul, a zúgás megszűnik. Fontos érzékszervről van szó, pácienseink amint fájdalmat éreznek, gyengébben látnak és beszélnek azonnal sietnek az orvoshoz, mintha a hallás várhatna. De nem várhat!

Az Audiovoxban, a jó hallás otthonában segíteni fognak önnek ahhoz, hogy jobban halljon, hogy jobban megértse a beszélgetéseket. Az Oticon dán cég, a hallókészülékek fő forgalmazójaként, az individuális szükségleteinknek megfelelően számos megoldást és előnyöket kínálni fel: a hallássérült személyek a hallókészülék használatával javulhat a hallásuk és a beszéd megértése.

Van kockázata annak, ha nem teszünk semmit hallásunk javulása érdekében?

Az egyoldali vagy a kétoldali süketség óhatatlanul elszigetelődéshez, a szociális kapcsolatok ritkulásához, bezárkózottsághoz, esetenként affektív viselkedéshez, a kognitív funkciók gyengüléséhez vezet. A páciens kialakítja a saját világát, nem tart kapcsolatot az őt körülvevő világgal.

Mindezért a hallássérülteknek lehetővé kell tenni, hogy ismét hallják az elfelejtett hangokat, a tiszta beszédet, alkalmat kell nekik adni ahhoz, hogy aktív életet éljenek, ezért halláskészüléket kell használni.

Ha gyanítja, hogy nem hall jól, legjobb megoldás, ha azonnal időpontot kér az Audiovoxban hallásának ingyenes ellenőrzésére, hogy részletesebb információkat kapjon hallásáról és a lehetséges megoldásokról. Használja ki az Audiovox Szerbia-szerte működő 19 képviseletének akcióját és ingyenesen ellenőrizze hallását. Időpontot ITT kérhet . Az időpontokat az alábbi telefonszámok hívásával beszélheti meg: Újvidék –021/459-494, Pancsova –013/317-546, Szabadka –024/553-321 és Nagybecskerek –023/511-708.