2024. április 20., szombat

Wallace: Egy erős Szerbia az érdekünk, amellyel együttműködhetünk

Nagy-Britannia érdeke egy erős Szerbia, hogy legyen egy erőteljes partnerünk, akivel együtt tudunk működni a Balkánon – jelentette ki ma Belgrádban Ben Wallace brit védelmi miniszter hivatali kollégájával, Nebojša Stefanovićtyal való tanácskozást követően, írja a Szerbiai RTV.
Szerbia előtt szép jövő áll és ezért nagyon fontos, hogy az együttműködésünk alapján jó partneri kapcsolatokat építsünk ki – mondta Ben Wallace, miután a parancsnokság nagytermében aláírta Nebojša Stefanovićtyal a két ország védelmi minisztériuma közötti egyezményt a védelem terén való együttműködésről.
Wallace kifejtette, hogy számos lehetőség mutatkozik, hogy Nagy-Britannia a Szerb Katonaság helyzetén javíthat.
Szerbia számára fontos a Nagy-Britanniával való együttműködés, mivel közös értékeink és védelmi érdekeink is vannak, valamint együttműködünk a béke és a biztonság biztosításában az egész világon – mondta Wallace.
Elégedettségének adott hangot, hogy mindkét oldal betartja az aláírtakat, mivel az együttműködésről szóló egyezmény nem csak szavakat jelent egy papíron.
Fontos, hogy együttműködjünk, mivel a világ egy nem biztonságos és bizonytalan hellyé vált – hangsúlyozta ki Wallace és úgy értékelt, hogy mindkét fél érdeke az erős partneri kapcsolatok kialakítása.
Hozzátette, hogy a két ország együttműködése jelenleg azért is fontos, mivel 69 brit katona részt vesz a Szerbiában folyamatban lévő Platina farkas elnevezésű hadgyakorlaton.
Stefanović kihangsúlyozta, hogy ez az első alkalom, hogy Nagy-Britannia védelmi minisztere látogatást tesz az országban, ez pedig az eddigi együttműködés megkoronázása.
Holnap jelen leszünk a Platina farkas nevű hadgyakorlaton, amelyen katonáinkon kívül 69 brit katonából álló különítmény is részt vesz, akik tizenegy másik ország képviselőivel együtt megmutatják felkészültségüket – mondta Stefanović.
A brit védelmi miniszter Aleksandar Vučić elnökkel is találkozott.