2024. április 24., szerda

Szerbiai és magyar fiatalok bátorságát díjazta a svéd Raoul Wallenberg Akadémia

Két szerbiai és két magyarországi lány is a Raoul Wallenberg Akadémia által odaítélt svéd elismerés idei díjazottjai közé került. A bátor fiatalokat kitüntető nemzetközi Young Courage Award legleső díjazottjai közt van a belgrádi Marija Brletić és a kragujevaci Milica Jovanović, mindketten 18 évesek, valamint Kocsis Boglárka (19) és Bozsó Borbála (17) Magyarorzságról.

A fiatal hősöket elismerő Ungt Kurage díjnak évek óta nagy presztízse és hagyománya van Svédországban, idén első alkalommal nemzetközi dijazottakat is elismert a zsűri. A Raoul Wallenberg Academy és a Svenska institutet együttműködésében alapított nemzetközi díjat 2021-ben nyolc bátor fiatalnak adományozták. A 13 és 20 év közötti díjazottak Franciaországból, Szerbiából, Spanyolországból és Magyarországról származnak, s mindannyian figyelemre méltó bizonytékát adták emberségüknek és erkölcsi bátorságuknak. 

A belgrádi Svéd Nagykövetség közleménye alapján az elismerés nem politikai elismerés.

Marija Brletić 15 éves kora óta hatalmas lelkesedéssel vesz részt azokban az akciókban, ahol beteg gyermek külföldi kezelésére gyűjtenek, főként azokra a családokra koncentrálva, akik a társadalom szélére sodródtak. Marija különféle jótékonysági események szervezésével igyekezett megszerezni a szükséges összeget – áll a nagykövetség közleményében.

Milica Jovanović együttérzést és bátorságot mutatott a kritikus helyzetekben, és, mint az Egészségügyi szak tanulója, segített a sérült embereknek, utóbb pedig a Covid-rendelőkben végzett önkéntes munkát.

A zsűri indoklása szerint Kocsis Boglárka azért kapta a díjat, mert a gyűlöletbeszéd veszélyeire hívta fel osztálytársai figyelmét, esszét írt a gyűlöletbeszéd következményeiről, melyet egy figyelemfelkeltő és élénk tantermi beszélgetés követett. Tevékenységének eredményeként osztálytársai nagyobb tisztelettel és toleranciával fordultak egymás felé.
Bozsó Borbála gyakran kiáll az emberi jogok mellett és felszólal a társadalmi igazságtalanságok ellen. Elkötelezetten támogatja a fiatalok szexuális zaklatása elleni küzdelemet, valamint az LMBTQ-jogok és a nemek közötti egyenlőség kérdését. Borbála számára magától értetődő, hogy nemtől, fajtól vagy nemzeti származástól függetlenül az emberek egyenlő jogokkal és lehetőségekkel kell, hogy rendelkezzenek.
A kitüntetéseket augusztus 27-én adják át egy online esemény keretében.