2024. április 19., péntek

A légszennyezettség Szerbiában követel legtöbb áldozatot Európában

Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszinten országunk a kilencedik helyen áll

Szerbia tíz városában a PM2,5-részecskék értéke meghaladja a 25 mikrogramm/köbmétert, ami az Európai Unió paraméterei szerint nagyon rossz levegőnek minősül. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által nemrégiben indított, ezen részecskék levegőben való jelenlétének mérésére szolgáló alkalmazás adatai szerint az említett szennyező anyag éves értéke szempontjából Szerbia élen jár az öreg kontinensen – írja a 021.rs. Ezek a részecskék füst, korom, por és sav keverékei, vagy nehézfémek, például ólom, kadmium, nikkel és arzén keverékei, a fűtés, a forgalom és az ipar együttes hatására keletkeznek. 

Éves koncentrációjuk öt szerbiai mérési ponton meghaladja a köbméterenkénti 25-35 mikrogramm szintet, amelyet Európa a „nagyon rossz minőségű levegő" kategóriájába sorol.

A legszennyezettebb szerbiai város Valjevo, a PM2,5-részecskék éves átlagos értéke tavaly 44,1 mikrogramm volt köbméterenként. A várost Novi Pazar követi (41,1), Niš (40,2), Belgrád (39,7) és Kosjerić (36.7), ezeken a helyeken az éves átlagérték meghaladja az uniós besorolást“ – mutatnak rá az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentésében. Következnek Užice (34,8), Belgrád/Ovča (32,5), Smederevo/Szendrő (31,2), Niš (30,3), Belgrád/Dragiša Mišović mérőhely (28,5), Szabadka (26,9), Újbelgrád (25,4) Belcsény/Beočin (25,2).
Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodavezetője szerint légszennyezettség következtében évente 3600 szerbiai polgár veszti életét. Jelentésében hangsúlyozza, hogy Európában Szerbia listavezető, vagyis itt veszti legtöbb ember az életét légszennyezettség, környezetszennyezés miatt (100.000 ember közül 175), világszinten pedig a kilencedik helyen áll.