2024. április 16., kedd

Példaértékű jogérvényesítés

Pásztor Istvánnal tárgyalt az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa

Kairat Abdrahmanovval, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával folytatott tegnap megbeszélést Újvidéken Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke. A találkozón kisebbségjogi kérdésekről tárgyaltak, a házelnök megállapította, kétségbe vonhatatlan az az évtizedes előrelépés, amelyet Szerbia elkönyvelhetett ezeknek a jogoknak az előbbre vitele tekintetében. Ismertette a vonatkozó törvényeket, azokat az előírásokat, amelyek lehetővé teszik a kisebbségi közösségek identitásmegőrzését, beszámolt a nemzeti tanácsok működésének szerepéről is a művelődés, oktatás, nyelv- és íráshasználat területén. Pásztor elégedetten szólt az EBESZ e szervével való együttműködésről is, mint mondta, a tartományi szervek és a kisebbségügyi főbiztosság sikeres kooperációt valósított meg az elmúlt években.

A találkozót követően tett Facebook-bejegyzésében Pásztor kifejtette, ismét „bebizonyosodott, a jogalkotásban, jogérvényesítésben, a bizalom építésében elért eredményeink tiszteletet parancsolóak, folyamatos nemzetközi érdeklődés tárgyát kepézik." Hozzátette: Abdrahmanov nagykövet úr személyében „nemcsak egy felkészült diplomatát ismert meg, hanem egy érdeklődő kazahsztáni politikust is, aki a miénkhez nagyon hasonló közegből jön, ezért érti is azt, amiről beszélünk és érdekli is".
– Nagyon fontos, ritkaságszámba megy az ilyen diplomatával való találkozás. Felüdülés volt beszélgetni vele, biztos vagyok benne, hogy lesz folytatása is – értékelte Pásztor.
Az EBESZ-diplomata örömét fejezte ki vajdasági látogatása kapcsán, s megjegyezte, a jó gyakorlat népszerűsítése továbbra is kiemelkedő feladata lesz ennek a nemzetközi szervezetnek. A vajdasági többetnikumú közeg felismerhető, sajátságos egész Európában, értékelte.
Abdrahmanov a délelőtt folyamán Ivica Dačićtyal, a szerb parlament elnökével is egyeztetett. Mint arról tegnap beszámoltunk, az EBESZ új, egyébként kazahsztáni származású főbiztosa szerbiai látogatásával kezdte meg első körútját, s Nikola Selaković külügyminiszterrel találkozott elsőként, aki örömmel nyugtázta, hogy éppen Belgrádot választotta kiindulópontnak. Mint mondta, Szerbiának az elmúlt években kiváló kapcsolata volt a nemzetközi szervezet főbiztosságával, s ez a jövőben sem fog változni.