2024. április 19., péntek

Eladó bőrbe bújt pénzügyminiszter

Mali: A vállalkozók költségmentesen térhetnek át az új fiskális rendszerre

Az állami kasszából hárommilliárd dinárt különítettek el arra a célra, hogy a vállalkozóknak ingyenessé tegyék az átállást az új számlázási rendszerre, amely az azonnali adóelszámoláson alapszik – mondta tegnap Siniša Mali pénzügyminiszter, miután saját maga mutatta be a korszerű digitális rendszer használatát.

Az új fiskális rendszer műszaki segédjének prezentációján ugyanis Mali egy bolti eladó bőrébe bújt: a saját mobiltelefonján keresztül fizettette meg annak a kenyérnek az árát, amelyet egy virtuális vevőnek „adott el”. A vásárlás végén egy QR-kóddal ellátott fiskális számlát is „kézbesített” a pénzügyminiszter.

MOBILTELEFONNAL SZÁMLÁZNI

A tesztelés szintjén levő rendszer bemutatóját a pénztárgépek és szoftverek gyártásával foglalkozó cégek képviselői kísérték végig. Mali felszólította a jelenlevő szakembereket, hogy az általuk gyártott termékeket hangolják össze az adóhivatal újításával, amely 2022. január 1-jétől lép életbe.

– Az új rendszerben a pénztárgépekről az adatok reális időben érkeznek meg az adóhivatalba. Ez lényegesen javítja az adómegfizettetést, és lehetővé teszi a hatékonyabb ellenőrzést is. Nagy lépés ez a szürkegazdaság elleni küzdelemben, amely egy rendezettebb államháztartáshoz vezet – mondta a pénzügyminiszter.

Mali hangsúlyozta, hogy a vállalkozóknak egy dinárt sem kell majd arra költeniük, hogy áttérjenek az azonnali adóelszámoláson alapuló új rendszerre. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy az állam épp úgy magára vállalja az új számlázási eljárás bevezetését feltételező beruházások költségét, mint ahogyan magára vállalta a „koronavírus terheit is”.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra is, hogy a készpénzszámlákra vonatkozó új rendszer bevezetése egy szélesebb körű projektum része. Az adóhivatal szolgáltatásainak digitalizációját, illetve az elektronikus számlázási lehetőség bevezetését a Nemzetközi Valutaalappal együttműködve valósítják meg. A korszerűsítések a hazai gazdasági élet hatékonyabb működését szolgálják – hangsúlyozta Mali.

HAT HÓNAP ALATT (MAJDNEM) MINDENKINEK ÁT KELL ÁLLNIA AZ ÚJ RENDSZERRE

Mint arról korábban is beszámoltunk, január 1-jétől az ügyvédeken és a taxisokon kívül minden vállalkozó köteles lesz a reális időben számlázó pénztárgépet használni. Az év elején jóváhagyott törvénymódosítást ugyanis 2022-től azokra is vonatkoztatják, akiknek eddig csak akkor kellett pénztárgépet használniuk, ha szolgáltatásaikat magánszemélyek is igénybe vették.

Az azonnali adóelszámolásra alkalmas gépezeteket tehát be kell szerezniük a piaci viszonteladóknak, temetkezési vállalkozóknak, fogadóirodáknak, autómosodáknak, fodrászoknak, kozmetikusoknak, és minden cégnek vagy mesternek is. A pénztárgépen keresztül jegyeztetni kell majd a befizetett előlegeket is.

A törvénymódosítás nem vonatkozik azonban a mérőműszerek alapján kiadott számlákra. Ennek értelmében a villany-, víz- és telefonszámlák, illetve a fűtési költségeket igazoló dokumentumok mellé a jövőben sem kötelesek fiskális számlát csatolni a szolgáltatók. Az új rendelkezések nem vonatkoznak az őstermelőkre, a kézművesekre, valamint a parkolók megfizettetésére sem. A vállalkozók közül kivételt képeznek az ügyvédek és a taxisok is, akik továbbra is utólagos adóelszámolással végezhetik a tevékenységüket. A szerb kormány áprilisi indoklása szerint a kivételeket olyan indokolt esetekre vonatkoztatták, amelyekben az azonnali adóelszámolásra alkalmas pénztárgép használata megnehezítette volna a tevékenység végzését.

Az a cél, hogy minél egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldásokat találjanak a rendelkezések életbe léptetésére – nyilatkozta akkoriban Slavica Savičić illetékes államtitkár. A határozat életbe lépésekor már bejelentették, hogy az átálláshoz elegendő lesz, ha a vállalkozónak valamivel korszerűbb a mobiltelefonja. Az ilyenre letölthető alkalmazások ugyanis lehetővé teszik, hogy az illető hozzáférjen az új fiskális rendszerhez.