2024. április 19., péntek

Minden üzlet – még a szemét is

Egyre közelebb kerül a tartomány a hulladék újrafeldolgozásához?

A korszerű hulladékgazdálkodásról igen régóta beszélnek Szerbiában. Mintegy bő tíz évvel ezelőtt fel is tűntek a szelektív szemét gyűjtésére szolgáló szemeteskukák, aztán néhány közösségben nyomuk is veszett. Szeméttelep van Szerbiában, a kommunális hulladék mégis sokszor nem az előirányzott helyen végzi, hanem valahol kint a szabadban. Mindeközben bizonyos országok szinte fél lábbal már a hulladékiparra épülnek.
A szerbiai hulladékgazdálkodás helyzetéről tegnap tartottak szaktanácskozást a Vajdasági Gazdasági Kamara dísztermében. A kommunális hulladék kezelése a tartomány területén elnevezésű konferenciára Vajdaság egész részéről érkeztek szakemberek, hogy megvitassák az aktualitásokat.  Zoran Trpovski, a Vajdasági Gazdasági Kamara energetikai és bányászati csoportjának titkára szerint az összejövetel célja, hogy rámutasson egy korszerű hulladékgazdálkodási stratégiára, ezzel együtt egy kivitelezhető igazgatásra, valamint hogy a felek megtárgyalják a felmerülő kérdéseket.
A tanácskozáson részt vett Nemanja Erceg, tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkárhelyettes is, aki elmondta, hogy a tartomány tervezi megerősíteni aktivitását a hulladékgazdálkodás terén, és jelenleg is folyik az eszközök feltárása.
Jaksa Róbert környezetvédelmi államtitkár a tanácskozáson bemutatta a köztársasági hulladékkezelési terveket a 2019 és 2025 év közötti időszakra. Mint elmondta, a jelenleg előirányzott terveket az év végéig elfogadják.
– Megoldandó feladat van bőven. Egyelőre nincs is elég terület a hulladék tárolására, illetve nem működik. A környezetvédelmi minisztérium jelenleg is dolgozik ennek változtatásán, a közeljövőben 8 új hulladéklerakót hoz létre, amiből három lesz a a tartomány területén – közölte Jaksa Róbert.
Az államtitkár azt is közölte, a szelektív szemét problémája szintén megoldásra váró terület, aminek megvalósításában az európai uniós direktívákat kell követni.
Dr. Gligor Gellért, a szabadkai regionális hulladéktároló kft. megbízott igazgatója azt mutatta be a tanácskozáson, milyen technikai-technológia feltételekkel működik egy hulladéklerakó, és milyen stratégiai célokat kellene elérni a közeljövőben.
– Alapvetően három nagy célt tűztünk ki Szabadkán. A projekt két kantás hulladékgyűjtést irányoz elő a lakosság számára,  az eredményes szemét szelektálása érdekében. Ez nemcsak Szabadkát, hanem a többi önkormányzatot is érintené idővel. A második fontos dolog a kommunális vállalatok logisztikájának felerősítése, a transzport javítása, és a haulladék megfelelő kezelés. A harmadik, hogy az önkormányzatok elfogadják a hulladékgazdálkodási határozatot, ami Szabadkán már megtörtént. A város tehát hivatalosan is elismeri a regionális hulladéklerakó munkáját és feladatait, és ennek kapcsán rendezett és kontrollált feldolgozás várható – foglalta össze Gligort Gellért.
A megbízott igazgató azt is elmondta, hogy a környezettudatosság egy folyamat, egy megkezdett mondat, amelynek a végére nem lehet pontot tenni.