2024. április 19., péntek
SZABADKA SZÖKŐKÚTJAI ÉS CSOBOGÓI (1.)

Csobogó

Szabadka köztéri szobrait bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri szökőkútjait, csobogóit és emlékkútjait mutatjuk be. Közterületeink ezen díszei mellett nap mint nap elmegyünk, nyaranta pedig enyhülést is biztosítanak számunkra, de a történetüket nem feltétlenül ismerjük. Elsőként Sava Halugin alkotását, a Csobogót ismertetjük.
A Csobogó a Zoran Đinđić-téren, a Manojlović-palota mellett található. A kis szökőkút elhelyezkedéséből kifolyólag felfrissülést kínál mindazoknak, akik forró nyári napokon a Korzón haladnak át. Emellett a galambok is előszeretettel használják fürdőzésre Szabadka e jellegzetes díszét.
Az 1980-as évek közepén Szabadka központjában nagy átalakítási munkálatokra került sor, többek között ekkor építették ki sétálóutcává, valamint épült meg a zöld Zsolnai szökőkút is a Főtéren. A munkálatok részeként a Korzó és a Vladimir Nazor utca közötti kis terecske is átalakításra került. Az átalakításig itt állt Ambrozije Boza Šarčević, bácskai horvát közszereplő, író, publicista, fordító, lexikológus mellszobra, amely 1971-ben került felállításra. Az emlékművet 1985. október 8-án eltávolították, és a mai helyén, a Raichle Ferenc parkban (akkor Lenin park) állították fel azt. A szobor régi helyére került a Csobogó 1986 áprilisában. A szökőkút, amely Sava Halugin neves szabadkai okleveles szobrászművész alkotása, eredetileg szobornak készült, kőből és bronzból. A tojásra emlékeztető, kelyhet formáló, sajátos alkotást Antal Mihály öntödéjében alakították át kútfővé, szemmel látható nagyobb beavatkozások nélkül. A kehely központi felső részéből lövellt ki vízsugarat. A Csobogó a tér közepén kapott elhelyezést. Egy háromlépcsős plató központjában állt, amely körül padokat helyeztek el. A műalkotás évtizedekig állt itt, sajátos és vonzó részlete volt a Korzónak.


A tér a 2000-es évek végén azonban újból átalakításra került. A terveket 2007 tavaszán mutatták be. Ezek szerint a dr. Zoran Đinđić szerb miniszterelnök emlékének szentelt közterületet parkká alakították volna át, amelyen a merénylet áldozatává vált politikus szobra is helyet kapott volna. A felújított teret eredetileg 2007. október 5-én adták volna át rendeltetésének, de a munkálatok végül csak 2008 tavaszán kezdődtek el. A Csobogót a tér közepéről eltávolították. Helyére érintésre gyulladó lámpaburkolatot fektettek le. A téren palánkszerű alkotás is helyet kapott, amelyről úgyszintén csordogál a víz. Zoran Đinđić emlékműve végül nem készült el. A tér csak 2011-ben került átadásra. Sava Halugin Csobogója a megújult, immár dr. Zoran Đinđić nevét viselő téren is helyet kapott, csak immár nem a köztér központi részén foglal helyet, hanem a Korzóhoz közelebb, a Manojlović-palota mellett áll, és azóta is ott hívogatja a járókelőket egy kis felfrissülésre.