2024. április 24., szerda

Hadjárat az egészségért

Tegnap ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat tartottak Csantavéren

A Vöröskereszt szabadkai helyi szervezete, a szabadkai Közegészségügyi Intézet és a Szabadkai Egészségházak tegnap ingyenes szűrővizsgálatokat tartott Csantavéren, a helyi közösség épületében. Az érdeklődők vérnyomás-, vércukorszint-, vérzsírszint-mérésen vehettek részt, továbbá ellenőrizhették testtömeg-indexüket. Emellett a dohányosok megmérhették kifújt levegőjük szén-monoxid-mértékét. Az eredményeket pedig a Közegészségügy Intézet és a Szabadkai Egészségházak orvosai értékelték, valamint életmód-tanácsadással is szolgáltak. A dohányosok pedig a leszokás mikéntjéről kaphattak felvilágosítást.
Dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségház Prevenciós Központjának képviselője lapunknak elmondta, hogy az ingyenes csantavéri szűrővizsgálatok a Hadjárat az egészségért – a falvakban elnevezésű akciósorozat része, mely során a külvárosi helyi közösségeket és településeket keresik fel. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt ez csak a második ilyen akciójuk ebben az évben. Korábban Tavankút polgárai a dohányzásmentes világnap alkalmából vehettek részt a tegnapihoz hasonló szűrővizsgálatokon.
A vizsgálatokra várva Huzsvár Tibor csantavéri lakos nyilatkozott lapunknak.
– A világhálón olvastam, hogy ma szűrővizsgálatokat tartanak településünkön. Most mentem nyugdíjba, ezért gondoltam eljövök, hogy leellenőrizzem az egészségi állapotomat. Korábban egy pékségben dolgoztam. Akkor a munkám miatt nem tudtam eljönni az ilyen és ehhez hasonló akciókra. Komolyabb egészségügyi panaszaim eddig szerencsére nem voltak, mindössze a vérnyomásomra szedek orvosságot. Véleményem szerint ilyen akciókat gyakrabban is tarthatnának Csantavéren. Így az idősebbek sűrűbben tudnák ellenőrizni egészségügyi állapotukat – mondta Huzsvár Tibor.
Törteli Irén viszont már túl volt a vizsgálatokon, amikor megszólaltattuk.


– A vérnyomásomat és a vércukorszintemet, valamint koleszterinszintemet mérték meg. Emellett rá kellett állnom a mérlegre. A leleteim nem rosszak, de nem is a legjobbak, mondjuk, hogy közepesek. A testsúlyomat kellene csökkentenem valamelyest. Egyébként nem voltak egészségügyi panaszaim, de gondoltam eljövök. Nyugdíjas vagyok, így egy ellenőrző vizsgálat sosem árt. Sajnos ritkán vannak ilyen akciók nálunk. Itt lakok a falu közepén, de az idejét sem tudom már, mikor volt ilyen szűrővizsgálat itt Csantavéren. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezeken az akciókon a lakosok sem jelennek meg kellő létszámban – nyilatkozta Törteli Irén.