2024. április 23., kedd

Nehéz volt online tanulni

Az elmúlt tanévről és a pályaválasztásról beszélgettünk a szenttamási nyolcadikosokkal

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában a nyolcadikosok számára június 4-én ért véget a tanítás, a többi diáknak pedig június 18-án szólal meg utoljára az iskolacsengő. A nyolcadikosok június 21-én, 22-én és 23-án kisérettségiznek. Megszólaltattunk pár ballagót és az osztályfőnöküket, az elmúlt tanév nehézségeiről, a kisérettségi vizsgákról és a továbbtanulásról.
Gluvakov Lenke magyar nyelv- és irodalom szakos tanár, a VIII/3. osztályfőnöke szerint az „élő" oktatás online nehezen helyettesíthető, szerinte a diákoknak sokkal nehezebb volt a tananyag elsajátítása, mint amikor az iskolapadokban ültek. A tanév végén szerencsére volt lehetőség az utólagos pótlásokra, magyarázatokra, amely nagyban segítette a kisérettségi vizsgára való felkészülést.
− Annak ellenére, hogy a járványügyi helyzet miatt ebben a tanévben online is tanítottunk, nagyon vegyesek a felmérések és a véleményem is. Nagyon hullámzó volt az együttműködés, a munkafolyamat. Kétszer vonultunk távoktatásra, mind a két alkalommal a szervezkedés és a távoktatás realizálása valamilyen problémába ütközött. Úgy gondolom, hogy mi, tanárok sem vagyunk felkészülve az ilyen módszerre, ahogy a tanulók és a szülők sem. Osztályfőnökként csak dicséri tudom a szülők hozzáállását, semmi gondom nem volt a közreműködéssel és az együttműködéssel. Mindenki a lehető legtöbbet adta, igyekezett telefont, illetve internet biztosítani. Szerintem a tanítás jól csak élőben, közvetlen formában valósulhat meg, az órákon ugyanis azonnal (vissza)kérdezhet a diák, nem kell elaprózni a különböző teszteket és dolgozatokat, sokkal könnyebben elmagyarázható és elsajátítható a tananyag. A diák online pillanatok alatt hozzáférhet bármelyik feladat megoldásához, ezért az ilyen eredmény teljes egészében nem tükrözheti, hogy ki mennyire sajátította el a tananyagot – fogalmazott az osztályfőnök. Hozzátette, a nyolcadikosok a második félév elejétől folyamatosan készültek a kisérettségire, majd miután visszatértek az iskolapadba, még intenzívebbé vált a felkészülés.
Uhács Leticia magyar nyelvből és történelemből a községben első, a körzeti és a köztársasági versenyen pedig második helyen végzett.


− A tanév vegyes érzésekkel telt el, új munkaformákkal ismerkedtünk meg. Az online oktatás számomra sokkal nehezebb volt, mert gyakran nem kaptunk részleges magyarázatot a tananyagból. Sok mindent magunknak kellett felfedezni, ami nem annyira rossz, viszont időigényes. A Óbecsei Gimnáziumban szeretnék továbbtanulni, mert a közelben nem igazán van hol. A jövőt itthon képzelem el, később egyetemre is szeretnék beiratkozni.


Serfőző Lívia ugyancsak elégedetlen az online oktatással.
− Nem tetszett a távoktatás, a tananyagot egyedül kellett megtanulni, levezetni. Levelezgettünk egymással, de sokkal nehezebb volt, mint amikor bejövünk az iskolába és a tanárok előadják a tananyagot – fogalmazott Lívia. A továbbtanulást illetően elmondta, hogy a zombori egészségügyi iskolába szeretné folytatni tanulmányait, tekintettel arra, hogy ott a bentlakás is megoldott. Álma a gyógyszerészeti kar, de ha ez nem jön össze, akkor mielőbb dolgozni szeretne.


Szabó Robertina a közelmúltban második helyezést ért el a községi versenyen magyar nyelvből. Egy négyes miatt maradt le a Vuk-diplomáról. Az online tanítás szerinte nehéz és zűrös volt, kisebb testvérének is sokat kellett segíteni a tanulásban.
− Nem mindegy, hogy az iskolában a tanár magyarázza el vagy a monitor segítségével kell megérteni/megoldani a feladatot. Ráadásul testvéremnek is segíteni kellett a tanulásban, így eléggé negatív a véleményem az egészről – mesélte Robertina, aki a temerini középiskolában a tűzvédelmi technikus szakot célozta meg. Hozzátette, ha nem lesz lehetősége egyetemre járni, külföldön szeretne dolgozni.


Isaszegi-Tóth Laura az idén anyanyelvből a községi versenyen harmadik helyezett lett. Kitűnő eredménnyel fejezte a nyolcadik osztályt, ő is Zomborban szeretne továbbtanulni. Az online tanítás szerinte nem volt túl jó, de rossz sem.
− Kicsit nehezebb volt, hiszen kevesebb dolgot jegyeztünk meg, mint az iskolában, ennek ellenére nekem tetszett. Jó lenne, ha bejuthatnék az egészségügyi középiskolába, mert akkor biztosan beírnám az egyetemet is – mondta a nyolcadikos diáklány.