2024. április 25., csütörtök
EURÓPA-BAJNOKSÁG

Száztíz százalék kell

Interjú a zentai Nemanja Nikolićtyal, a magyar válogatott csatárával

Zentáról indult, majd Magyarországra került, ahol előbb a Kaposvár meghatározó embere lett, ezt követően a székesfehérvári Videotonba tette át székhelyét. Ott nemcsak futballklubra, hanem támogató és szerető háttérre, igazi családra tett szert öt éven át, hogy a 2015/2016-os szezonban a lengyel bajnoki cím és a kupagyőzelem mellett a gólkirályi trófeát is bezsebelje a varsói Legiával a lengyel Ekstraklasában. 2016-ban bombaként robbant a hír, hogy az Egyesült Államokban a Chicago Fire együttesét erősíti majd. A chicagói évek során több mint százszor vette fel magára a Fire mezét, ezeken a találkozókon pedig 56 gólt szerzett. Az első amerikai idényében elhódította az MLS gólkirályi címét, ráadásul az év csapatába is beválogatták. Az egyesült államokbeli távozása után gyorsan felmerültek azok a hírek, miszerint visszakerülhet egykori csapatához, a névváltoztatáson átesett Fehérvárhoz (Videoton), végül 2020. február 6-án hivatalosan is megtörtént a bejelentés.

Nemanja Nikolić az elmúlt évtizedben úgy vált szépen csöndben a magyar NB I., kettős állampolgársága révén pedig a magyar válogatott meghatározó tagjává, hogy időközben jelentős nemzetközi tapasztalatokat is szerzett. Nikolić 2011-ben lett magyar állampolgár, 2013 októberében Hollandia ellen mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, jelentős szerepe volt abban is, hogy Magyarország kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra, és ott kiválóan szerepelt. Az MLS-ben töltött évei alatt 2018-ban lemondta a válogatottságot, klubkarrierjére és családjára fókuszált, de az olasz Marco Rossi szövetségi kapitány megjelenésével megváltoztatta álláspontját, és újra kiharcolta a válogatottbeli meghívót. Nikolić most a 2020-as Eb-n a halálcsoportban képviselheti a magyarokat a franciák, a németek és a portugálok ellen. A felkészülési időszakban a klubjában mutatott teljesítménye mellett arról is kérdeztük, hogyan lehet felvenni a versenyt a legjobbakkal.

Az egyesült államokbeli kitérő után 2020 elején visszatértél Fehérvárra, ahol szinte azonnal ismét alapember lettél. Hogyan fogadott vissza az ismert közeg?

– Jól ismertük egymást a múltból, bár persze voltak új arcok is, úgyhogy könnyű volt a visszatérés és a beilleszkedés. Mindig is mondtam, hogy egy napon szeretnék visszatérni a Vidibe, és boldog vagyok, hogy újra Fehérváron játszom és élek, de persze akkor lenne felhőtlen az örömöm, ha nyernék még trófeákat a Vidivel.

Az idei NB I. nagyon szoros volt, végül a Puskás Akadémia megelőzött titeket. Mennyire lehettek elégedettek ezzel a harmadik hellyel?

– Semmiképpen sem. A Fehérvár olyan klub, amelynek kötelező a bajnoki címért harcolni, még akkor is, ha nem is járhat minden szezonban sikerrel. Mindenesetre azon vagyunk, hogy jövőre jóval sikeresebbek legyünk! Jó játékosaink, kitűnő edzőnk és szakmai stábunk van, úgyhogy a feltételek adottak.

A Chicago játékosaként lemondtad a válogatottságot, de később megegyeztél a szövetségi kapitánnyal, és a jó formáddal kiharcoltad a meghívót a keretbe. Átértékeltél pár dolgot magadban?

– Amikor annak idején lemondtam a válogatottságot, nem gondoltam volna, hogy valaha még lesz esélyem a nemzeti csapatban játszani, de amikor hazatértem, akkor Marco Rossival leültünk beszélgetni, és amiben akkor megállapodtunk, ahhoz a mai napig tartjuk magunkat. Vagyis, ha jó formában vagyok, akkor számít rám, én pedig mindent megteszek a csapat sikeréért.

Különös Eb lesz ez: 11 helyszín, koronavírus, telt házas Puskás Aréna…

– Igen, nagyon különleges lesz, de nagyon várjuk már, hiszen végre hosszú idő után szurkolók előtt játszhatunk a Puskás Arénában, ráadásul Európa-bajnokságon. Kétség sem fér hozzá, hogy felejthetetlen élmény lesz. Reméljük, hogy jó teljesítménnyel és talán jó eredménnyel is még felejthetetlenebbé tudjuk tenni.

Az Eb legnehezebb csoportja a magyaroké, de látva az NL-t és a selejtezősorozatot, azért nem teljesen reménytelen a helyzet. Miképpen lehet felvenni a versenyt a nagyokkal?

– Mindenkinek oda kell tennie magát 110 százalékosan, fegyelmezetten és szervezetten kell játszanunk, minden pillanatban betartva a taktikai utasításokat. Ebben az esetben lesz esélyünk arra, hogy megnehezítsük csoportellenfeleink életét.