2022. október 7., péntek

Az ember ára produkció négyszeresen díjazott

Boris Liješević rendező díjat kapott

Négy díjjal tüntették ki Az ember ára (Upotreba čoveka ) című produkciót az užicei színházi fesztiválon. Az előadást Aleksandar Tišma regénye alapján Boris Liješević rendező állította színpadra a Novi tvrđava teatar Polgári Egyesület, az Újvidéki Színház, a Budvai Grad teatar és a Szarajevói East-West Központ közös produkciójaként.

A Svetozar Rapajić rendező, Dragana Varagić színésznő és Janko Ljumović producer összetételű zsűri Boris Liješevićnek Az ember ára (Upotreba čoveka ) és Az olvasó (Čitač) c. előadásokért ítélte oda a rendezői díjat, azzal az indoklással, hogy „ezekben a produkciókban a rendező sikeresen ötvözte az expresszionizmus egykori eszközeit a modern színpadi nyelvvel“.

Željko Piškorić érdemelte ki a legjobb díszlettervező, Marina Sremac pedig a legjobb jelmeztervező díjat.

A legjobb fiatal színésznek járó elismerést és a Politika napilap Avdo Mujčinović díját Aljoš Đidić kapta, aki „nagyszerű színészi energiával és precíz eszközökkel sikeresen alakította az általa megformált különböző karaktereket“.

Az ember ára egyik jelenete

Az ember ára c. előadást az érdeklődő közönség a tavalyi évben Čortanovcin, a 7. Új Várszínházi Fesztiválon láthatta, amelyen a bírálóbizottság a legjobb női szerepért járó díjat Elor Eminának ítélte oda Vera Kroner szerepéért. Az előadással azután sikerrel vendégszerepeltek Budván, Szarajevóban, Nišben, Šabacon, legutóbb pedig Szabadkán láthatta ezt a produkciót a közönség. Az előadás várhatóan a következő évadtól az Újvidéki Színház állandó repertoárjára kerül.