2024. április 24., szerda

Útravaló

Bácsfeketehegyen megtartották a Podolszki József Irodalmi Emléknapot

Tegnap délután tartották meg Bácsfeketehegyen a XXIV. Podolszki József Irodalmi Emléknapot. Ez a hagyományokhoz híven megemlékezéssel kezdődött a bácsfeketehegyi temetőben, Podolszki József, dr. Vajda Gábor, dr. Bányai János, Szilády János, Sárközi Ferenc és dr. Juhász Géza sírjánál.

Nagy Erzsébet, a Kishegyesi Könyvtár igazgatója a bácsfeketegyi temetőben Brian Tracyt idézte, miszerint „Csak az élet az, ami hamar elszalad, amit szeretve teszünk benne, az örökre megmarad.” Így azokat a nyomokat, melyeket földi életükben maguk után hagytak dr. Crnkovity Gábor, dr. Lódi Gabriella, és dr. Tóth Anita könnyen idézték fel, akkor is, ha személyesen nem ismerték őket.

Idén dr. Lódi Gabriella vállalta a Podolszki-emléktábla megkoszorúzását a Kultúrotthonban, ahol Vajda Noa elszavalta Podolszky József: Magas szelekben c. versét, majd a Kozma Lajos Fiókkönyvtárban került sor az emlékműsorra. Ennek keretében Végső Vivien kiállítását Móric Lajos nyitotta meg, majd bemutatásra került az Útravaló című kötet, amely a Közegellenállás riportpályázat írásaiból állt össze. A kötetet Tóth Lívia és Máriás Endre mutatták be.

Ezt követte a Podolszki József publicisztikai pályázat eredményhirdetése. A bírálóbizottság tagjai – Csordás Katalin, a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Fiókkönyvtár munkatársa, Máriás Endre, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnöke és Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete alelnöke –  az első díjat Dobó Engi Florindának (Az én apukám elhagyott bennünket?) ítélte oda, második helyezett lett Piros Bálint (A négykerekű forradalmár), a harmadik pedig Matijevics Anikó (Milliárd év az esztendő – Asszonysors pandémia idején). A különdíjasok Juhász Petra (Bevilágít a Föld az ablakon) és Szerda Zsófia (Amikor majdnem megoldottam a világ legnagyobb problémáját) pályamunkájáért. A díjakat Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke adta át.

Majd bemutatásra került a Csak ülj a földre és beszélj az égre című verses-zenés összeállítás, a Mécsvirág együttes, valamint Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos versmondók közreműködésével.