2021. július 25., vasárnap

Útravaló

Bácsfeketehegyen megtartották a Podolszki József Irodalmi Emléknapot

Tegnap délután tartották meg Bácsfeketehegyen a XXIV. Podolszki József Irodalmi Emléknapot. Ez a hagyományokhoz híven megemlékezéssel kezdődött a bácsfeketehegyi temetőben, Podolszki József, dr. Vajda Gábor, dr. Bányai János, Szilády János, Sárközi Ferenc és dr. Juhász Géza sírjánál.

Nagy Erzsébet, a Kishegyesi Könyvtár igazgatója a bácsfeketegyi temetőben Brian Tracyt idézte, miszerint „Csak az élet az, ami hamar elszalad, amit szeretve teszünk benne, az örökre megmarad.” Így azokat a nyomokat, melyeket földi életükben maguk után hagytak dr. Crnkovity Gábor, dr. Lódi Gabriella, és dr. Tóth Anita könnyen idézték fel, akkor is, ha személyesen nem ismerték őket.

A Podolszki-emléktábla megkoszorúzása (Fotó: Paraczky László)

Idén dr. Lódi Gabriella vállalta a Podolszki-emléktábla megkoszorúzását a Kultúrotthonban, ahol Vajda Noa elszavalta Podolszky József: Magas szelekben c. versét, majd a Kozma Lajos Fiókkönyvtárban került sor az emlékműsorra. Ennek keretében Végső Vivien kiállítását Móric Lajos nyitotta meg, majd bemutatásra került az Útravaló című kötet, amely a Közegellenállás riportpályázat írásaiból állt össze. A kötetet Tóth Lívia és Máriás Endre mutatták be.

A díjakat Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke adta át (Fotó: Paraczky László)

Ezt követte a Podolszki József publicisztikai pályázat eredményhirdetése. A bírálóbizottság tagjai – Csordás Katalin, a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Fiókkönyvtár munkatársa, Máriás Endre, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnöke és Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete alelnöke –  az első díjat Dobó Engi Florindának (Az én apukám elhagyott bennünket?) ítélte oda, második helyezett lett Piros Bálint (A négykerekű forradalmár), a harmadik pedig Matijevics Anikó (Milliárd év az esztendő – Asszonysors pandémia idején). A különdíjasok Juhász Petra (Bevilágít a Föld az ablakon) és Szerda Zsófia (Amikor majdnem megoldottam a világ legnagyobb problémáját) pályamunkájáért. A díjakat Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke adta át.

Máriás Endre és Tóth Lívia a könyvbemutatón (Fotó: Paraczky László)

Majd bemutatásra került a Csak ülj a földre és beszélj az égre című verses-zenés összeállítás, a Mécsvirág együttes, valamint Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos versmondók közreműködésével.