2022. október 7., péntek
A PESTI VIGADÓBAN

Átadták az állami művészeti díjakat

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kedden ünnepélyes keretek között átadta a március 15. alkalmából odaítélt művészeti díjakat a Pesti Vigadó Dísztermében. A magyar kultúra ősi gyökerekből táplálkozik: a történelem során nagyon sokféle nép, népcsoport csapódott a magyarsághoz és mindenki hozta a saját gyökereit, motívumait, dallamait, ábrázolásmódját, életszemléletét. Ebből alakult ki az évszázadok folyamán a semmihez sem hasonlítható, egyedi, magyar kultúra – mondta az emberi erőforrások minisztere a koronavírus-járvány miatt mostanra halasztott díjátadó ünnepségen.

Szigeti Ferenc (b), Kiss Zoltán Zéro (b2), Gidófalvy Attila (b3), Kocsándi Miklós (j3), és Takács Tamás (j2), a Karthago együttes zenekar tagjai, miután átvették a Máté Péter-díjat Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől (j) a Pesti Vigadóban (Fotó: MTI)

Kásler Miklós beszédében úgy fogalmazott, hogy 1848. március 15-ével eljött az a pillanat, amikor egy vértelen, törvényes, alkotmányos forradalom során, a világtörténelemben páratlan módon, a nemzetnek egy rétege feladta az előjogait azért, hogy a többi embert felemelhesse.

„Március 15. ilyen értelemben a magyar nemzet születésnapja, és ebben a kultúra nagy mestereinek rendkívüli szerepe volt” – hangsúlyozta a miniszter.

Kásler Miklós a magyar nemzet és a kormány nevében köszönetet mondott a kitüntetetteknek munkájukért, kiemelve, hogy a díjazottak a mostani kor példaképei.

A köszöntőt követően Kásler Miklós és Fekete Péter átadta a március 15. alkalmából odaítélt Harangozó Gyula-, Máté Péter-, Liszt Ferenc-, Erkel Ferenc-, Blattner Géza-, Jászai Mari-, Herczeg Ferenc-, József Attila-, Táncsics Mihály-, Márai Sándor-, Munkácsy Mihály-, Ferenczy Noémi-, Balogh Rudolf-, Sára Sándor- és Balázs Béla-díjakat, valamint a Pro Cultura Hungarica elismeréseket.