2024. március 29., péntek

Szentélyt emeltek Indiában a koronavírus ellen

Kubában rekordot döntött a napi új koronavírus-fertőzöttek száma: vasárnap 1470 esetet jegyeztek fel, amelyre a járvány kezdete óta nem volt példa. Az egészségügyi minisztérium szerint a 11,5 millió lakosú szigetországban a járvány már majdnem 1100 ember halálát okozta. A betegség gócpontja továbbra is Havanna, ahol a kormány sürgősségi oltási hadjáratot szervezett a hazai vakcinákat bevetésével.

Sok másik országból ennél azért jobb hírek érkeztek, amelyek a vírus elleni sikeres küzdelemről tanúskodnak. A szomszédos Észak-Macedóniában arról számolt be Venko Filipče egészségügyi miniszter, hogy tavaly szeptember óta először nincs halálos áldozata a járványnak. Szerinte még messze vannak a vírus legyőzésétől, de a jelenlegi siker reményt ad arra, hogy közelebb a kínszenvedés vége.

A csaknem 1,4 milliárd lakosú Indiában sajátos újítással is igyekeznek szembeszállni a kórral. Suklapur faluban, az ország északi részén szentélyt emeltek a koronavírus ellen abban reménykedve, hogy a helyszínen ábrázolt maszkos istennő majd segít, és megbünteti a halálos kórokozót.

A hétvégén felavatott szentélynél a helyiek virágokat és szenteltvizet helyeztek el, s buzgón imádkoztak. Másnap azonban már nem volt módjuk erre, mert ismeretlenek lerombolták az építményt. Indiában eddig 370 ezren haltak meg a járványban, amely enyhülni látszik.

Egyedi védekezést talált ki egy chicagói buszsofőr is: egy éven át naponta a Michigan-tóba ugrott, hogy enyhítse a vírus miatti nagy riadalom és zűrzavar okozta stresszét. A 365. mártózását szombaton ünnepelte. A terápia tavaly nyáron annyira megnyugtatta, hogy ősszel is folytatta, majd télen sem hagyta abba, jóllehet léket kellett vágnia a befagyott víz jegén.

Idővel videóra vette a tevékenységet, és a felvételeket megosztotta a közösségi médiában. Az elismerő kommentek további erőt adtak neki a folytatáshoz és a stresszmentesítéshez.