2021. július 25., vasárnap

Hollywoodban 40 ezer dollár egy csillag

Bonyolultabb csillagot szerezni a híres Walk of Fame-en, mint Oscar díjat nyerni, és még 40 ezer dollárba is kerül. Sok sztár köszöni, de nem kér a dicsőségből.

Csillagot kapni a hollywoodi Hírességek sétányán nagy megtiszteltetés, ám meglepően sokan utasítják vissza a lehetőséget, hogy emléket állítsanak nekik a híres turistalátványosságnak számító utcában.

Mi kell ahhoz, hogy egy híresség felkerülhessen?

Ahhoz, hogy valakit egyáltalán fontolóra vegyenek, egy harmadik fél ajánlása kell, s ráadásul a csillagot nem is ingyen adják. A hosszadalmas jelentkezési procedúra elején a sztárnak bele kell egyeznie a jelölésbe és abba, hogy részt vesz a csillag bemutatási ceremóniáján. Csatolnia kell egy hosszú listát a szakmai eredményeiről, díjairól és jótékonysági tevékenységeiről, s végül egy bizottság dönt arról, felkerülhet-e a neve a 24 fős társaságba, miközben a jelöltek száma általában 200 körül mozog. Mindennek a tetejébe, ha kiválasztják, még 40 ezer dollárt is kell fizetnie a csillag elkészítéséért.

Kik azok, akik nem kértek belőle, és visszautasították a jelölés lehetőségét?

Clint Eastwood
Clint Eastwoodot számtalanszor megpróbálták már jelölni, de mindig eredménytelenül. A Hollywood Walk of Fame producere, Ana Martinez még mindig reménykedik abban, hogy Eastwood egyszer beadja a derekát, ezért egy különleges pontot tart fenn számára a Kínai Színház előtt.

Madonna
1980-ban, amikor Madonna uralta a toplistákat, neki is felajánlották, hogy hagyja ott névjegyét a Hírességek sétányán, de őt se hozta lázba a lehetőség. Soha nem nyilatkozott róla nyilvánosan, miért utasította vissza.

Whitney Houston
A Hollywood Chamber of Commerce szerint 1995-ben jelölték csillagra Houstont, de képviselői soha nem jutottak el odáig, hogy kitűzzenek egy dátumot a ceremóniára. A szabály az, hogy öt év áll rendelkezésre találni rá egy időpontot, s mivel Whitney-ék kicsúsztak az időből, gyakorlatilag lemondott a csillagáról. Mivel 2012-ben halt meg, technikailag már alkalmas lehet egy posztumusz jelölésre, ami azonban még macerásabb.

George Clooney
George Clooney-nak is felajánlottak egy csillagot, de nagyon sűrű lehet a programja, mert ő sem jelentkezett, hogy időpontot egyeztessen az átadási ceremóniára, így ő is elesett a lehetőségtől.

Al Pacino
Al Pacinóval ugyanaz a helyzet, hogy jelölni jelölték, de sosem járta végig a procedúrát. A bizottság rábólintott, ő azonban nem vette a fáradságot, hogy át is vegye a csillagát a Hírességek sétányán.