2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Nem mindenki örül az enyhítésnek

A szakértők attól tartanak, hogy a korlátozások felfüggesztése hamarosan visszaüthet

Az orvosszakma nem minden képviselője fogadta kitörő örömmel a köztársasági egészségügyi válságstáb hétfői ülésén meghozott javaslatokat, amelyekre ha a kormány szintén rábólint, ahhoz vezetnek, hogy Szerbiában az élet szinte teljes egészében visszatérhet a korábbról megszokott kerékvágásba. Dragan Delić infektológus szerint ezzel Szerbiában hivatalosan is szentesítették az úgynevezett svéd modellt. A szerbiai járványügyi korlátozások már eddig is rendkívül lazák, illetve megengedőek voltak, mostantól pedig szinte semmilyen korlátozás nem lesz hatályban, emelte ki Dragan Delić az N1 tv-nek nyilatkozva.
– Kitartok amellett, hogy mi szinte kezdettől fogva svéd modellt alkalmaztunk, csak szerb módon. A korlátozások nem voltak szigorúak, de még így sem alkalmazták maradéktalanul, sőt. Lehet, hogy tévedek, ám abban biztos vagyok, hogy a korlátozásokat mindenhol megszegték. Ebből kiindulva valójában természetes, hogy a válságstáb hivatalosan is a korlátozások felfüggesztését javasolta. Nem vagyok epidemiológus, ám egyetemi tanárként és polgárként jogomban áll véleményt alkotnom – fejtette ki Dragan Delić.
Hasonló szellemiségben nyilatkozott a Szerbiai Rádió és Televíziónak Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora, aki megjegyezte: „Ha én lennék a koronavírus, ezt követően azt mondanám, hogy hurrá, hála Istennek! Ez, amit mi a normális életbe való visszatérésnek nevezünk, nagyon is megfelel a vírusnak, hiszen lehetővé tesszük számára, hogy túlélje a nyarat, hogy körforgásban maradjon és ősszel ismét teljes erővel fertőzzön. Emlékeztetnék, hogy pontosan egy évvel ezelőtt ezen a napon 57 új fertőzést jegyeztek az országban, hivatalosan egy elhunyt Covid-fertőzöttről számoltak be, míg lélegeztetőgépen 15 Covid-fertőzött volt. Két adag védőoltással eddig nagyjából a lakosság 39 százalékát oltották be. Ez nem elegendő. Nézzük meg, hogy például Chilében, ahol majdnem a lakosság 48 százaléka megkapta mindkét adag védőoltást és ezért felfüggesztették a korlátozásokat, most a járvány fellángolása miatt ismét lezárják a fővárost. Chilében jelenleg tél van. Szinte biztos vagyok abban, hogy ugyanez vár ránk is, azzal, hogy Szerbiában rosszabbak az oltási mutatók és szinte már alig oltatják be magukat az emberek."

A védettséget legfontosabb lenne a fiatalabbaknak megszerezniük, akik többet mennek emberek közé, bulikba, érettségi bankettekre, vagy fesztiválokra (Fotó: Beta)

A védettséget legfontosabb lenne a fiatalabbaknak megszerezniük, akik többet mennek emberek közé, bulikba, érettségi bankettekre, vagy fesztiválokra (Fotó: Beta)

Milanko Šekler szerint az sem jó, hogy Szerbiában elsősorban az idősebb korosztály vette fel a védőoltást, hiszen ők egyébként is kevesebbet mennek emberek közé, azaz nem mennek bulikba, érettségi bankettekre, vagy fesztiválokra. A fiatalabbak, akiknek a legfontosabb lenne védettséget szerezniük, nem hajlandóak felvenni a védőoltást, tette hozzá a szakértő, majd arra is rámutatott, hogy a válságstáb valójában csak legalizálta az utóbbi időben jellemző helyzetet, hiszen eddig is tartottak lakodalmakat, vagy tömeges bulikat. Milanko Šekler álláspontja szerint nem igazságos, hogy az országban az illetékesek, a diszkrimináció tilalmára hivatkozva, nem hajlandóak korlátozásokat foganatosítani azokra, akik nem szándékozzák felvenni a védőoltást, noha például az országba a nem immunizáltak csak koronavírusteszttel utazhatnak be, vagy vesztegzárba kényszerülnek. Mint hozzátette, a fiataloknak például csak akkor lenne szabad koncerteken, vagy fesztiválokon részt venniük, ha beoltatták magukat, vagy PCR-teszttel bizonyítják, hogy nem fertőzöttek. Milanko Šekler ingyen internettel, vagy okostelefonokkal, illetve egyéb kütyükkel motiválná a fiatalokat, hogy felvegyék a védőoltást.
Branislav Tiodorović epidemiológus is pesszimista, elsősorban az immunizáció miatt. Mint azt a Beta hírügynökségnek nyilatkozva kiemelte, minél jobban csökken a napi esetszám, annál kevesebben veszik fel a védőoltást, pedig az immunizációnak éppen most kellene a legintenzívebbnek lennie – azért, mert most sokkal kisebb az esély arra, hogy valaki vírushordozó, mint korábban. Ősszel, miután az emberek visszatérnek a nyaralásról és a gyerekek elkezdenek iskolába járni, megtörténhet, hogy ismét fellángol a járvány, értékelte Branislav Tiodorović, majd elmondta: októberben derül ki, hogy mit sikerült elérni az immunizációval. A szakértő abban szinte teljesen biztos, hogy ha lesz is újabb járványhullám, annak intenzitása nem lesz annyira erős, mint a tavaly őszi, illetve téli hullámé.
Az SZRTV kedd reggeli kimutatása szerint eddig az országban 2.658.474 polgár vette fel a védőoltás első adagját, míg két adag védőoltással 2.317.175 személyt immunizáltak. A péntek reggel közölt adatok értelmében addig 2.643.000 polgár kapta meg a védőoltás első adagját, vagyis 4 nap leforgása alatt országszerte 15.474 első oltás történt.

132 új fertőzés – 6 elhunyt

A hétfő és a kedd között eltelt egy napban országszerte 10.621 koronavírustesztet végeztek el, ebből 132 eredménye volt pozitív (1,24 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 6 Covid-fertőzött hunyt el, 6976 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,98 százalék. A kórházakban 407 Covid-fertőzöttet gyógykezelnek, mesterséges lélegeztetésre 20-nak van szüksége. Vajdaságban előző nap 23 új fertőzést jegyeztek, ebből 4-et Újvidéken. A tartományban 530 aktív fertőzést tartanak nyilván.