2021. december 7., kedd

A delta vírusvariáns lehet hamarosan a legelterjedtebb az Egyesült Államokban is

Amerikai szakértők attól tartanak, hogy hamarosan a delta nevű, indiai eredetű variáns lehet a legelterjedtebb Nagy-Britanniához hasonlóan az Egyesült Államokban is a koronavírus változatai közül, és ősszel újabb járványhullámot okozhat, adta hírül hétfőn az AP amerikai hírügynökség.

„Jelenleg az új fertőzöttek 10 százalékát támadta meg a delta variáns, ám kéthetente megkétszereződik az arányszám – figyelmeztetett a hét végén Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi megbízottja a CBS amerikai médiumnak adott interjúban.
A delta a világnak már legalább 60 országában bizonyítottan jelen van, Nagy-Britanniában dominánssá vált, az új fertőzések 60 százalékát okozza.
A The Lancet című tekintélyes orvosi szaklapban hétfőn megjelent skót tanulmány szerint kétszer többen szorulnak kórházi kezelésre a delta, mint az alfa (Angliából indult) vírusvariáns fertőzöttjei közül, azaz súlyosabb panaszokat, tüneteket okoz az indiai eredetű változat.
A brit kormányfő, Boris Johnson hétfőn közölte, hogy a tervezett jövő hétfőhöz képest négy héttel későbbre, július 19-re halasztotta a brit kormány a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások teljes körű feloldását a delta vírusvariáns terjedése miatt.