2024. március 28., csütörtök

A hétvégén indul a Nemzeti Vágta idei versenysorozata

A hétvégén indul a Nemzeti Vágta idei versenysorozata, amelyhez két új helyszín, Iván és Csemő is csatlakozik. A magyarság lovas hagyományokra épülő, hagyományőrző fesztiváljának döntője október 2-án és 3-án tartják a fővárosi Hősök terén.
„A Nemzeti Vágta és a lovassport a pandémia miatt hozott szabályok betartása mellett is szinte valamennyi eseményét meg tudta rendezni. Tavaly zárt kapuk mögött volt vágta, idén minimális korlátozásokkal, közönség előtt szeretnénk visszatérni a régi hangulathoz" – nyilatkozta Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke az eseményt felvezető keddi sajtótájékoztatón a Nemzeti Lovardában.
Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató kiemelte: a Vajdasági Vágtával június 19-én indulnak és szeptember 18-án a Hevesi Vágtával zárulnak az elővágták, négy határon túli magyar település részvételével. A Székely Vágtát június 26-án tartják meg Sepsiszentgyörgyön zárt kapuk mögött, az Iváni Vágta július 3-án, az érdi július 18-án, a csemői július 24-én, a vácdukai július 31-én lesz. A borsodi Hernádkakon augusztus 7-én, a baranyai Szentlőrincen augusztus 8-án tartják az előfutamokat. A felvidéki vágta augusztus 15-én Dunaszerdahelyen, a hortobágyi augusztus 20-án, a muravidéki augusztus 21-én Lendván, a Festetics Vágtát augusztus 22-én tartják Gyenesdiáson, a Hírős Vágtát augusztus 28-án Kecskeméten, a Viharsarki Vágtát pedig szeptember 11-én lesz Sarkadon.
„A győztes idén is 5 millió forintot kap, a döntőn és néhány elővágtán újra lesz Kishuszár Vágta, kocsitoló verseny, valamint jótékonysági sztárfutam, utóbbin Nagy Ervin, Barabás Kiss Zoltán, Sipos Imre és Bács Péter színész ül lóra, egy állatjóléti alapítványt segítve" – sorolta a versenyigazgató.
A Nemzeti Vágta összdíjazása 11,6 millió forint, minden elő- és középfutam győztes nevezője 300 ezer forintot, a döntő 2. helyezettjének nevezője 1 millió forintot, a 3. helyezett nevezője 500 ezer forintot kap.
Az előválogatókra az idén hatvan település kvalifikálhat, és huszonöt település küldheti el kishuszárját a Hősök terére. A verseny távja az előfutamokban 2,5 kör, mintegy 1100 méter, a középfutamokban és a döntőkben 3,5 kör, azaz 1540 méter. A versenypálya talaja homok granulátum. A lovasok 18. életévüket betöltött magyar állampolgárok vagy határon túli magyar nemzetiségű személyek lehetnek, ha 2015. december 31-a előtt rendelkeztek hivatalos licensszel, nem nyertek tíz síkversenynél többet, illetve 2016. január 1-je óta nem volt egynél több hivatalos galopp síkverseny győzelmük. A nevező lovasok bármilyen fajtájú és nemű, ötéves vagy idősebb lóval indulhatnak.
Az októberi döntőben a tizenkét ötfős előfutamból a győztesek, valamint az utánuk következő tizenhárom legjobb időt produkáló lovas jut a középfutamba. Az öt középfutamból a győztesek kerülnek a fináléba.