2021. július 28., szerda

Megszűnt a jogerős ítélet Darko Šarić ellen

A Szerb Legfelsőbb Semmítőszék megszüntette a Darko Šarić és csoportjának tagjai ellen meghozott jogerős ítéletet, amelyet mintegy hat tonna kokain csempészése miatt kaptak, majd az ügyet áttette a Fellebbviteli Bírósághoz, hogy újra döntsön a Speciális bíróság elsőfokú ítéletéről – tudta meg nem hivatalosan a NIN hírportál.
Ez egyúttal az első fontos döntése a Legfelsőbb Semmítőszéknek, amióta Jasmina Vasović az elnöke. A nevezett hírportál emlékeztetett arra is, hogy Szerbia az egyetlen ország, ahol Šarić csoportjának tagjait nem ítélték el jogerősen, a 2009 októberében bekövetkezett Balkáni harcos elnevezésű akciót követően.
Šarić egyes társait már régen elítélték Olaszországban, Uruguayban és Szlovéniában. Szerbiában a bűnszervezet kilenc tagja a vizsgálat elején aláírt egy szerződést a bűnösségük elismeréséről és többen közülük letöltötték a büntetésüket. Šarićot és több társa még mindig várja az ítéletet.
A Fellebbviteli Bíróság tavaly novemberben jóváhagyta Darko Šarić elleni ítéletet, amellyel 15 év börötönbüntetést kapott, mint annak a bűnszervezetnek a vezérét, amely összesen 5,7 tonna kokaint csempészett át Dél-Amerikából Nyugat-Európába 2008. és 2009. folyamán.
Šarićot tavaly júliusban a Speciális bíróság előtt egy külön eljárásban első fokon kilenc év börtönbüntetésre ítélték, mint a bűnszervezet vezérét, amely több mint 20 millió eurót mosott tisztára, ami a gyanú szerint a kokain csempészéséből származott.