2024. április 16., kedd

Vučić: Megmondtam, hogy soha nem ismerjük el Koszovót

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a mai párbeszéd után azt nyilatkozta, hogy megbeszélték, hogy július végéig folytatódnak majd a megbeszélések. 

Hozzátette, hogy a pristinai küldöttség nem hajlandó teljesíteni a szerződés azon részét, amelyet az albánok aláírtak, és nem akarnak beszélni a Szerb Önkormányzatok Közösségéről sem. 

– Rögtön akarták hallani, hogy mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét. Emellett incidensnek és provokációnak nevezték azt a tényt, hogy a szerbek szeretnének részt venni a templomuk liturgiáin. Nagyon kedves voltam, mert a reális válasz teljes hiánya miatt nem akartam más dolgokra rámutatni –nyilatkozta a szerb államfő a sajtónak.

Vučić előre vetítette, hogy a napokban beszélni fog a koszovói szerbekkel, mert sokkal jobban félti őket, hiszen látta, hogy ki kormányozik Pristinában, ez alatt pedig Albin Kurtit értette.

Hozzátette, hogy Belgrád mindent megtesz azért, hogy a párbeszéd folytatódjon, és hogy megőrizze a koszoi szerbek biztonságát.

Vučić elmagyarázta, hogy Kurti nem fogadta el, hogy a szerbek kilenc olyan helyszínt kutassanak át, amely szerinte szerbek maradványait tartalmazza, azonban Koszovó ezt elutasította. A szerb államfő rámutatott arra, hogy szükséges, hogy minden olyan helyet megtaláljanak, ahol szerbeket és albánokat temettek el, és hozzátette, hogy azt kérte Kurtitól, hogy tartson tiszteletben mindent, amit eddig megbeszéltek.

Arra a kérdésre, hogy megsértette-e Albin Kurtit a párbeszéd során, azt felelte, hogy nem káromkodott.

– Élesen válaszoltam, de nem léptem át a határokat. Ő azért jött, hogy semmibe se állapodjunk meg. Az mondta, hogy azért jött, hogy megkérdezze, mikor ismerem el Koszovót. Azt mondtam soha. Erre ő felrobbant – válaszolta Vučić.