2024. április 20., szombat

A leghumánusabbak tiszteletére

Megjutalmazták Topolya község jubiláló véradóit

A véradók június 14-én jegyzett nemzetközi napja alkalmából az idén is megjutalmazta a legaktívabb és leghumánusabb községbelieket a Vöröskereszt topolyai szervezete, az önkormányzat, illetve a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztálya.

A díjátadón ajándékban részesültek A vér életet ment elnevezésű rajz- és esszépályázat nyertesei

A díjátadón ajándékban részesültek A vér életet ment elnevezésű rajz- és esszépályázat nyertesei

A megjelenteket Kospenda József, a Vöröskereszt topolyai közgyűlésének az elnöke köszöntötte, Szatmári Adrián polgármester gratulált az ünnep alkalmából, tiszteletét fejezte ki, illetve köszönetet mondott a község leghumánusabb polgárainak. A rendezvénnyel kapcsolatban Budimir Marić, a Vöröskereszt községi titkára elmondta, hogy ezúttal 70 egyént díjaznak, a járványügyi előírások miatt viszont nem lehetnek jelen mindannyian az önkormányzati fogadáson, nekik egy későbbi időpontban szeretnék egy fogadás keretében megköszönni a humánus felelősségvállalásukat. Dr. Pintér Kabai Andrea, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályának a szakorvosa elmondta, hogy az idén Topolya községben 550 önkéntes véradó tett eleget a felhívásnak, közülük 15-en első alkalommal. Ez sajnos – feltehetően a járványügyi helyzet miatt – jelentősen elmarad az elmúlt években megszokott számtól. Szavai szerint mindentől függetlenül még mindig a vér várja a betegeket, és nem fordítva, tehát elég tartalékkal rendelkezik az osztály. A doktornő köszönetet mondott a véradóknak azok nevében is, akik azt nem tudják megtenni személyesen, és akiknek az élete függött valamikor a humánus emberek hozzáállásától.

A pacséri Makai Károly Topolya község legaktívabb véradója

A pacséri Makai Károly Topolya község legaktívabb véradója

Ezt követően megjutalmazták a jubiláló aktív véradókat, azokat, akik a legtöbb alkalommal adtak vért, és apró figyelmességgel köszönetet mondtak azoknak, akik már nem adhatnak, de jelentős számmal éltek a lehetőséggel korábban. A legtöbbször, 132 alkalommal a pacséri Makai Károly adott vért, Dragoslav Radovančev 111-szer, Kol István 104 esetben, Kalapáti Sándor és Mihelčić Ivan pedig 100 alkalommal. A rendezvény lehetőséget adott A vér életet ment elnevezésű esszé- és képzőművészeti pályázat díjainak a kiosztására is. A rajzpályázat első helyezettje a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákja, Kis Henrietta lett, a második szintén a bácskossuthfalvi Somogyi Balázs, a harmadik pedig Fodor Nina, aki ezzel az elismeréssel osztozik a krivajai Vuk Karadžić Általános Iskola tanulójával, Milica Grahovaccal. Az esszépályázat díjazottjai krivajai gyerekek, első lett Jasna Ševo, a második pedig Tijana Puškaš.