2024. március 29., péntek

Népzenei fesztivál tizedszer

Gálaműsorral zárult a háromnapos Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál Topolyán

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében 10. alkalommal került megrendezésre a Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál. Csütörtökön a Fokos zenekar nagy sikerű koncertjével kezdődött a rendezvénysorozat, amelynek kezdetén Kisimre Szerda Anna, a Kodály elnöke mellett Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket.

A gálaműsor közönsége

A gálaműsor közönsége

Pénteken a múzeum melletti téren, majd az óvoda épületében népművészeti udvar nyílt a helybeli ovisok számára, ahol megismerkedhettek a Kodály központban folyó hagyományápoló munkával, majd este kézimunka-kiállításra várták az érdeklődőket, a Csörgő citerazenekar pedig koncerttel kedveskedett a közönségnek. A kiállításon a Kodályban működő Tulipán és a bácskossuthfalvi Tarka Virág kézimunkacsoport tagjainak legújabb darabjai, jász, palóc és kun hímzéssel készült kézimunkák, valamint Ágoston Andrea népi iparművész, szövőnő alapanyagaiból készült népviseletek láthatók a Művelődési Ház kiállítótermében keddig.

A kézimunka-kiállításon a topolyai Tulipán és a bácskossuthfalvi Tarka Virág csoport legújabb munkái láthatók

A kézimunka-kiállításon a topolyai Tulipán és a bácskossuthfalvi Tarka Virág csoport legújabb munkái láthatók

Szombaton este fergeteges néptáncgála zárta az eseménysort, amelyet tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hívtak életre, hogy a népművészet összes ágát bemutassák.
A topolyai múzeum melletti téren felállított szabadtéri színpadon Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte a találkozót és a nagyszámú közönséget. A szemet-lelket gyönyörködtető műsorban a Kodály központ táncegyüttesein, szólistáin kívül fellépett a kiskunmajsai Mayossa, a beregszászi Rezeda táncegyüttes, a csantavéri Csipetkék, valamint a kishegyesi Cselefendi tánccsoport, a talpalávalót a fesztivál zenekara, a Fokos biztosította.

A színpompás műsort a házigazda Cirkalom táncegyüttes nyitotta

A színpompás műsort a házigazda Cirkalom táncegyüttes nyitotta