2024. április 20., szombat

Kezdődhet a strandszezon

A szabadkai sétaerdei medence megújulva várja a fürdőzőket

Az előrejelzések alapján az elkövetkező napokban megérkezik régiónkba az igazi nyár, és mindez a strandidény kezdetét is jelenti. Szabadkán a Stadion Kommunális Közvállalat két medencét működtet, és közülük a nyári időszakban elsősorban a sétaerdei medence számít vonzónak a polgárok körében. Ez utóbbi hétfőn nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.
Tamara Dimitrioski, a Stadion Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos beruházást valósítottak meg a sétaerdei medencénél.


– Az elmúlt héten eltávolítottuk a védősátrat az olimpiai medence fölül. Ebben az akcióban több, mint hetven polgár vett részt, és ezúttal szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek az akcióban. A szezont megelőző munkálatokat késleltették a szeszélyes időjárási viszonyok, de végül mindent sikerült időben elvégeznünk. Az elmúlt időszakban több ponton is felújítottuk a medencét. Kiépült egy gyermekjátszótér és egy szabadtéri edzőterem, illetve a nagy napozófelületet is felújítottuk. Emellett szanáltuk a medence platóját, valamint a tribün alatti helyiségekben felújítottuk az öltözőket és a zuhanyzókat. Ezen beruházások nagyjából ötmillió dinárt tettek ki, amit részben Szabadka Város, részben pedig a saját eszközeinkből biztosítottunk. Az idén a Stadion új, fából készült asztalokat, padokat és egy pavilont vásárolt, amit a játszótér mellett helyeztünk el. A medence területén három büfé is működik, amelyekben frissítőt és ennivalót tudnak vásárolni a látogatók – fogalmazott Tamara Dimitrioski, akitől azt is megtudtuk, hogy a nyár folyamán ezúttal is tartanak úszóiskolát, amit az itt működő klubok szerveznek.
Az igazgatónő elmondása szerint a medence területére látogatóknak be kell tartaniuk az egészségügyi előírásokat.
– Számunkra egyaránt fontos a polgárok, a sportolók és az alkalmazottaink biztonsága, ezért arra kérjük a látogatókat, hogy tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket, ami jelen pillanatban azt jelenti, hogy a medence területén egy időben 750 személy tartózkodhat, az egymás közötti előírt távolság négy méter, és ahol ezt nem lehet betartani, ott ajánlott a maszkviselés. A bejáratnál testhőmérséklet-mérést végeznek, és kötelező a kéz és a lábbeli fertőtlenítése – mondta Tamara Dimitrioski.


A megnyitón jelen volt Góli Csilla, a szabadkai városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja.
– Mi, szabadkaiak, szeretjük a hagyományainkat, télen korcsolyázni járunk a városi jégkorcsolya-pályára, nyáron pedig úszni járunk a sétaerdei medencébe, és biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül sok szabadkai az itt megszervezett úszóiskolában szerezte az első diplomáját. A város az idén 126 millió dinárt hagyott jóvá a Stadion közvállalat működésének támogatására, és további nyolcmillió dinárért különített el a nagyobb beruházásaira. Az utóbbi másfél évben a Stadion munkatársainak igen nehéz feladata volt, hisz a nehéz körülmények ellenére eleget kellett tennie a sportolók és a rekreációs céllal úszók igényeinek, és minden pillanatban oda kellett figyelnie a járványügyi előírásokra – fogalmazott a tanácsos.
A sétaerdei medence mindennap nyitva tart. Hétköznapokon 6 és 7.30, valamint 11 és 18 óra között várja a látogatókat. Hétvégenként 6 és 7.30, valamint 11 és 19 óra között fogadja a vendégeket a medence. A belépőjegyek ára módosult a tavalyiakhoz képest. Az ötödik életévüket még nem betöltött gyerekek szülői felügyelet mellett ingyenesen tartózkodhatnak a medencében. Az egynapos belépőjegyek ára az öt és tízéves kor között gyermekek esetében 100, míg a felnőttek részére 200 dinár. A nyitott medencénél lehetőség van napozóágy kölcsönzésére is, ami ötven dinárba kerül, míg a napernyők bérlése ingyenes. A csúszda használata egy napra 150 dinárba kerül.