2024. április 24., szerda

Ideiglenesen zárva a Poletarac óvoda

A szomszédos telken zajló munkálatok okozta károk miatt veszélyessé vált az épület

Hétfő óta ideiglenesen zárva van a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény Poletarac nevű óvodája, mert veszélyessé vált a Matija Gubec 31-es házszám alatt található épületben való tartózkodás. Az intézmény mellett építkezés zajlik, és megtörténhet, hogy a munkálatok kivitelezése közben kár keletkezik az óvoda konstrukciójában, ami veszélyeztetheti a benne tartózkodók biztonságát. Egy az óvoda épületéhez tartozó udvari fal le is dőlt.
Hétfőn Nebojša Markez, a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója sajtótájékoztatót tartott, melyen elmondta, hogy a munkahelyi biztonságért és egészségmegőrzésért felelős szakvélemény alapján hozták meg az óvoda ideiglenes bezárásával kapcsolatos döntést.
– A bezárás volt a leglogikusabb lépés, hisz a számítások szerint a munkálatok veszélyeztethetik az épület stabilitását, illetve a mintegy 160 gyermek, az ott dolgozók és a szülők biztonságát. A munkálatok idején repedések és nagyobb károk is keletkezhetnek. Pénteken hivatalos levelet kaptunk ennek eshetőségéről, így azonnal döntésre jutottunk, hisz a biztonság áll az első helyen – nyilatkozta az igazgató. Kiemelte, hogy az iskoláskor előtti intézmény, a városi közigazgatás, valamint az építési felügyelőség képviselői az építkezés kezdete óta nyomon követték a helyzetet és nem a gyerekek biztonságát illetően volt félnivaló. Az igazgató hozzátette, hogy időben értesítették őket a szomszédos telken zajló építkezési munkálatok kezdetéről.


– Amint észrevettük, hogy ledőlt az udvar egyik fala, annak területét elzárták, így a gyerekek ott nem játszhattak tovább. A környéken található más játszóterekre mentek jásztani. Most fennáll annak a veszélye, hogy az egész épület összeomlik, amit nem engedhetünk meg, illetve a város sem engedi ezt meg – hangsúlyozta az igazgató.
Nebojša Markez elmondta, a gyerekek most négy közeli óvodában tartózkodnak, a lakóhelyüktől függően osztották be őket.
– A gyerekek a saját csoportjukkal és óvónőikkel vannak, csak másik épületben. Arról, hogy ez az intézkedés meddig tart, nem beszélhetek, viszont amennyiben nem teremtődnek meg a biztonsági feltételek, a gyerekek nem térhetnek vissza az épületbe. Mindennap kapcsolatban állunk a városvezetéssel, a felügyelőségekkel, a szülőkkel, pánikra nincs ok, mert senki egészsége nem károsodott. Mi is alig várjuk, hogy a gyerekek visszamehessenek a régi termeikbe, többek között azért is, mert ők megszokták azt az óvodát, a szobákat, a játékokat – magyarázta az igazgató.
A szomszédos építkezésen jelenleg állnak a munkálatok. Újságírói kérdésre, miszerint ki kárpótolja az épületen keletkezett kárt, az igazgató azt válaszolta, hogy a hatályban lévő törvények szerint a kár okozójának kell ezt megtennie, illetve eredeti állapotába visszaállítania a megrongálódott épületrészeket.