2024. március 28., csütörtök

Hímzett klumpa és szegedi papucs Adáról

Szalma Sándor adai papucsosmester többféle fapapucsot készít gyermek- és felnőttméretben

Női és férfi fapapucsokat készít Szalma Sándor adai papucsos. Ezek között van nyitott és zárt bőr felsőrésszel készült faklumpa, hímzett mintával vagy anélkül 23-tól 46-os méretig. Emellett készít szegedi papucsot is több színben, kizárólag délvidéki motívumokkal díszítve. Szalma Sándor korábban tömeggyártású papucsokat árusított piacokon és vásárokban, de ezzel felhagyott. A felesége 2016-os halála után egyedül maradt két kisgyerekével, azóta kizárólag kézműves termékeknek számító papucsokat készít. A családi vállalkozásként működő M&D Shoes cégen keresztül a hazai piacon, de főleg külföldön értékesíti a portékáját.

– Hímzett klumpákat és szegedi papucsot is készítek. Az utóbbi a török hódoltság idejéből maradt ránk. Szegeden nagyobb neve lett néhány mester miatt, de itt is ugyanúgy készítették – magyarázta Szalma Sándor. – Az általam készített papucsok kizárólag itteni motívumokkal vannak díszítve. Korábban torontálvásárhelyi motívumokat használtam, de szeretném még felhasználni a doroszlói és a gombosi motívumokat is, sorban tájegységenként. A budapesti Hagyományok Háza által folyamatosan minősíttetem a papucsokat, amelyek rendelkeznek Páva védjeggyel. Részt vettem 2019-ben A szegedi papucs újragondolása elnevezésű nagy megmérettetésen, amelyre 22 országból 33 pályázat érkezett be, ezen a harmadik helyezést szereztem meg. A szegedi papucsokat egyre többen keresik menyecskepapucsnak. A külföldön dolgozók nosztalgiából is megveszik, valamint keresik a tánccsoportok és az asszonykórusok. Viszont csak szegedi papucs készítéséből nem lehetne megélni, mert nagyon munkaigényes, és nem lehet sokat csinálni belőle. Csak a hímzés, ami kézzel készül, egy hétig eltart. A klumpákat is megpróbáltam hímezni. Hála istennek, hogy a Prosperitati Alapítvány támogatása által tudtam venni egy olyan hímzőgépet, amellyel a klumpákhoz használt bőrökre lehet hímezni.

Ezek vastagság 1,8 és 2,2 milliméter között van, ezért egyszerű hímzőgéppel létezhetetlen kihímezni. Ezt a gépet is fel kellett erősítenem, hogy tudjak vele napi szinten dolgozni. A klumpa készítését nagyon régen kezdtem, de volt egy olyan időszakom, amikor azt mondtam, hogy nem csinálom tovább. Egy átverés áldozata lettem, mert olyan műanyag talpakat kaptam, amelyek egy hónap után elkezdtek eltörni. Utána megfogadtam, hogy kizárólag fatalppal és bőr felsőrésszel dolgozom. Most is kizárólag fatalppal készítem a klumpákat, nőit és férfit. Az idén még háromfajta talppal dolgozok, de jövőre szeretném elérni, hogy nyolcfajta talpat használjak fel. A klumpákból készül majd másik modell is zárt felsőrésszel, de a nyitottakból is akarok többfajtát. A férfi fapapucsban is lesz nyitott változat. A női modellekből lesz többfajta nyitott verzió, mivel tudjuk, hogy a hölgyek jobban vásárolnak papucsot. A fatalpak égerfából vannak, és a láb lenyomatát követik. Eddig külföldről hoztam be a faltalpakat, de most már egyik barátom készíti Bácsföldváron. Ezt is megoldottam, én lehetőséget kaptam, hogy dolgozzak, és lehetőséget adtam egy másik férfinak, hogy ő is dolgozzon, és eltartsa a családját. Egy hét alatt nem sok klumpát lehet elkészíteni, mert a gépi hímzésnél is nagyon sok függ a bőrtől. Muszáj első osztályú bőrt használnom, mert nem jó a gépnek, és nem is úgy haladok a munkával, ha rosszabb minőségű. Van olyan motívumom, amely 15 800 öltést tartalmaz. Ennél a felsőrész hímzése géppel is körülbelül egy óráig eltart, illetve újabb egy óra a párja. Nem sokat lehet belőle elkészíteni, azért is számít magasabb kategóriának, ez árban is jóval drágább. A klumpák bőr felsőrészének hímzéséhez 16-féle motívumot használok, kizárólag magyar motívumokat. Most van megrendelésem bajor motívumra, ami kidolgozás alatt áll. Ha sikerül, akkor ezekből több darab kellene havonta. Szerintem hamarosan meglesz a program a hímzésre, és akkor az első példányok lejönnek, azokat küldöm ki külföldre, mert előtte levédik őket – nyilatkozta a papucsos.

Szalma Sándor a klumpákkal és a hímzőgéppel

Szalma Sándor a klumpákkal és a hímzőgéppel

Szalma Sándor elmondta, hogy a klumpákat főleg külföldön értékesíti, de itthonról is vannak megrendelései, különösen az orvosok és ápolók vásárolják. A papucsos azoknak ajánlja a klumpát, akik sokat állnak, mert jobbnak és egészségesebbnek tartja a láb számára, mint a műanyag talpú papucsokat.
– Idestova én 30 éve benne vagyok ebben a szakmában. Beállítottam a gépparkot, és szeretem ezt csinálni. Vannak nehézségek, mindig valamibe beleütközik az ember, de most már van tapasztalatom, tudom, hogy mit tegyek. Ez már félig-meddig kitaposott út. Amikor 2016-ban megtörtént a tragédia a feleségemmel, teljesen lenullázódtunk. Én a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően tudtam mindezt újra felépíteni. A Prosperitati által ültettem egy fát, ami talán mostanra hozott egy-két gyümölcsöt. Ezt tovább kell csinálni, mert lesz utánpótlásom, a két gyerek közül az egyik biztos, hogy élni fog a lehetőséggel – magyarázta Szalma Sándor.