2024. április 20., szombat
E CSOPORT

A labdabirtoklás nem elég

A koronavírus-járvány miatt a baszkföldi Bilbao helyett az utolsó pillanatban az andalúziai Sevilla városa ugrott be rendezőként az idei Eb-re. Spanyolország itt, a La Cartuja Stadionban fogadta vendégül Svédországot. Luis Enrique spanyol szövetségi kapitány rengeteg kritikát kapott a kontinensviadal előtt a keret összeállítását illetően, s igaz, ami igaz, meglehetősen érdekes, szinte középcsapat benyomását kelti a Furia Roja összeállítása. Az, hogy Enrique taktikája beválik-e, majd a torna után dől el teljességgel. A svédek mindeközben Ibrahimović nélkül, de összességében egy kompakt együttessel vágtak neki az Eb-nek. A hétfő esti meccsen a spanyolok óriási labdabirtoklási fölényt alakítottak ki (75–25%), a kilencven perc során pedig több, mint tíz helyzetet dolgoztak ki, de ezek közül csak három találta el a kaput. Hiába azonban a közel ezer átadás a meccsen, igazi, klasszikus csatár nélkül a gólszerzés nem jött össze a hazaiaknak. A svédek két sorban zárták össze védelmüket, ezen pedig nem tudott rést találni a Koke–Rodri–Pedri kreatív középpálya sem. Érdekesség, hogy bár az Eb-n öt cserelehetőség is van, a szövetségi kapitányok majdnem a 70. percig vártak az első változtatással.

Spanyolország a hajrában volt még kifejezetten veszélyes, Svédország kaput eltaláló lövést sem hozott össze a találkozón, így maradt a gól nélküli döntetlen.

Sevilla: Spanyolország–Svédország 0:0 (0:0)

La Cartuja Stadion, vezette: Slavko Vinčić (szlovén).

Spanyolország: Unai Simón – Llorrente, Laporte, Pau Torres, Jordi Alba – Koke (Ruiz, 87.), Rodri (Thiago, 66.), Pedri – Ferrán Torres (Oyarzabal, 74.), Morata (Sarabia, 66.), Olmo (Moreno, 74.). Szövetségi kapitány: Luis Enrique.

Svédország: Olsen – Lustig (Krafth, 75.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson – Larsson, Olsson (Cajuste, 84.), Ekdal, Forsberg (Bengtsson, 84.)– Isak (Claesson, 69.), Berg (Quaison, 69.). Szövetségi kapitány: Jan Andersson.