2024. április 18., csütörtök

Emberelőnyben nyertek szlovákok

A rendezéstől visszalépett Dublin helyett Szentpéterváron kezdte meg Európa-bajnoki ténykedését az E csoportban Lengyelország és Szlovákia. A lassú irammal kezdődő kelet-európai derbit a 18. percben rázta fel alaposan Róbert Mak. Miután a bal partvonalnál két védőt is kicselezett, a Ferencváros játékosa akadálytalanul törhetett a kapura: lövésébe beleért egy védő, így a labda a kapufára, onnan Wojciech Szczęsny hátára, onnan pedig a hálóba pattant. A szlovákok első találatát így a látványos Mak-szóló ellenére a lengyel kapus öngóljaként jegyezték fel.

A lengyelek nem tudtak komolyan veszélyeztetni az első félidőben, a szünet után viszont szélvészgyorsan megtették ezt: csupán 32 másodperccel a kezdősípszó után Maciej Rybus balról érkező beadását Karol Linetty irányította védhetetlenül a hálóba, ezzel kiegyenlítve az állást.

A fehér-pirosak számára a döntő fordulat a 62. percben érkezett el, ám nem pozitív előjellel: Grzegorz Krychowiak megkapta második sárga lapját, miután másodszor is szabálytalankodott Jakub Hromadával szemben, így az idei Eb első kiállított játékosa lett.

A szlovákok hat perc alatt éltek az emberelőny jelentette lehetőséggel, hiszen Milan Škriniar egy szöglet után kapott labdát precíz átvételt követően védők sora között lőtte a kapuba, ezzel visszaszerezve az előnyt csapatának. Bár a lengyelek a meccs hajrájában látványosan tepertek az egyenlítésért és többször is veszélyeztették a szlovák kaput, betalálniuk már nem sikerült, így az előzetesen valamivel esélytelenebbnek tűnő szlovákok nyerték a találkozót.

Szentpétervár: Lengyelország–Szlovákia 1:2 (0:1)

Gazprom Arena, vezette: Ovidiu Hațegan (román). Gólszerzők: Linetty a 46., illetve Szczęsny öngólja a 18. és Škriniar a 69. percben.