2024. április 24., szerda
D CSOPORT

Félpályás bombával nyertek a csehek

A vasárnapi angol–horvát (1:0) után ma lejátszották a D csoport 1. fordulójának másik mérkőzését is, amelyen végül Csehország a glasgowi Hampden Parkban 2:0-ra verte a saját közönsége előtt fellépő skótokat. A kiegyenlített erőviszonyú gárdák ütközetében mindkét oldalon veszélyeztettek – a skótok Dykes, a csehek Schick révén, a kapusok mindannyiszor helyt álltak –, mielőtt az első félidő hajrájában megtört a gólcsend. A csehek baloldali szöglete a túlsó oldalra került át, ahonnan Coufal kanyarított be, Schick pedig a hosszú alsóba bólintott.

A fordulást követően a skót és a cseh kapu is gyorsan tűz alá került, előbb Darida lapos lövését kellett kipiszkálnia Marshallnak a bal alsóból, majd Vaclík kapusnak kellett kihalásznia a saját portája felé tartó, védőjéről felvágódott labdát. Percekkel később viszont már nem volt kérdés, hogy a játékszer megrezgetni-e a hálót: skót labdavesztést követően Schickhez került a játékszer a félpályánál, aki felnézett, majd nem sokat teketóriázott, és bő 50 méteres lövést engedett el, amely a tizenhatos vonaláról fejvesztetten hátráló Marshall felett egyenesen a kapuba vágódott – talán az Eb legpompásabb találata született meg. A folytatásban a skótok többször is próbálkoztak szépíteni, de az eredmény már nem változott a lefújásig.

Glasgow: Skócia–Csehország 0:2 (0:1)

Hampden Park, 12.000 néző, vezette: Siebert (német). Gólszerző: Schick a 42. és az 52. percben.
Skócia: Marshall – Hendry (McGregor, 67.), Cooper, Hanley – Robertson, McTominay, McGinn, Armstrong (Fraser, 67.), O'Donnell (Forrest, 79.) – Christie (Adams, 46.), Dykes (Nisbet, 79.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke.
Csehország: Vaclík – Bořil, Kalas, Čelůstka, Coufal –  Král (Holeš, 67.), Souček, Jankto (Hložek, 72.), Darida (Ševčík, 87.), Masopust (Vydra, 72.) – Schick (Krmenčík, 87.). Szövetségi kapitány: Jaroslav Šilhavý.