2024. április 18., csütörtök
EB-HÍREK

Eriksen állapota stabil

Továbbra is stabil az állapota Christian Eriksennek, a dán labdarúgó-válogatott csapatkapitányának, akit szombaton csapata koppenhágai nyitómérkőzésén a pályán kellett újraéleszteni. A dán szövetség vasárnap közösségi oldalán adott tájékoztatást a labdarúgó egészségi állapotáról, hozzátéve: a további vizsgálatok érdekében kórházban marad a 29 éves támadó középpályás. Kiemelték: vasárnap reggel volt lehetőségük beszélni Eriksennel, aki üdvözletét küldte csapattársainak. A dán játékos az Eb-újonc finnek elleni összecsapás 43. percében mindenféle előzmény nélkül összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra, mielőtt szállítható állapotba került. A 109-szeres válogatott játékost végül stabil állapotban vitték kórházba, ahol már kommunikálni is tudott. A találkozót a finnek a 60. percben szerzett góllal nyerték meg 1:0-ra.

Cancelo karanténba került

Pozitív lett a koronavírustesztje João Cancelónak, a portugál válogatott egyik tagjának, aki társaival már Budapesten készül az Európa-bajnokságra, amelyen a címvédő holnap (kedden) a Puskás Arénában a társházigazda magyarok ellen kezdi meg szereplését. A portugál szövetség közlése szerint Cancelo szombati gyorstesztje lett pozitív, amelynek eredményéről vasárnap kaptak tájékoztatást. A Manchester City játékosa jól érzi magát, ennek ellenére a szabályoknak és előírásoknak megfelelően elkülönítették. A portugál csapat többi tagjának tesztje negatív lett. Fernando Santos szövetségi kapitány döntésének értelmében Diogo Dalot, a Milan 22 éves korosztályos válogatott játékosa csatlakozott a budapesti bázison lévő együtteshez. A címvédő portugálok a magyarokhoz hasonlóan a Puskás Arénában találkoznak a világbajnoki címvédő franciákkal június 23-án, míg előtte június 19-én Münchenben játszanak a németekkel.

Játékoscsere a cseheknél

Hátsérülése miatt kikerült a cseh labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki keretéből a kapus Jiří Pavlenka. A cseh szövetség szombati beszámolója szerint a Werder Bremen 29 éves légiósa helyett Tomáš Koubek, az Augsburg játékosa kerül majd a csapatba, de csak a válogatott skótok elleni, hétfői mérkőzése után. Pavlenka már el is hagyta a cseh együttes edzőtáborát. A csehek a skótok elleni, glasgow-i összecsapás után sorrendben a horvátokkal és az angolokkal találkoznak a D csoportban.

Bilbao kártérítést kap

Juan Mari Aburto, Bilbao város polgármestere szerint az UEFA pénzzel és nemzetközi kupadöntők megrendezési jogával kártalanítja őket, amiért nem lehetnek társházigazdái a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságnak. A polgármester közösségi oldalán kifejtette: kompenzációként 1,3 millió euróra, valamint a közeljövőben az Európa-liga és a női Bajnokok Ligája egy-egy döntőjének megrendezésére számít az UEFA-tól. A szervezet megerősítette a kártérítést, de annak konkrét nagyságát már nem közölte, miként azt sem, hogy mikor rendezhet Bilbao nemzetközi kupadöntőket. A város szerint ugyanakkor 2024-ben vagy 2025-ben fogadókészek. Az 1,3 millió euró azt az összeget fedezné, amelyet Bilbao költött a rendezés előkészítésére. A baszk város azért esett el négy Eb-találkozó megrendezésétől, mert a járványhelyzetre való tekintettel nem vállalták a nézők beengedését. Helyette a dél-spanyolországi Sevilla az utolsó pillanatban ugrott be, az andalúziai településen három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz. A társházigazda spanyolok mindhárom csoportmérkőzésüket otthon játsszák, a 60 ezres aréna 30 százalékos kapacitással üzemel majd. Hasonló okok miatt esett ki a rendezők közül Dublin is, de ott nem maradtak az országban a mérkőzések, azokat Londonba és Szentpétervárra tették át.

Csercseszov gyorsan felejtene

Sztanyiszlav Csercseszov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya gyorsan elfelejtené, és továbblapozna társházigazda csapata szombati bemutatkozásán az Európa-bajnokságon, amikor sima meccsen 3:0-ra alulmaradtak Belgiummal szemben. A szentpétervári találkozót követően a szakember kiemelte: úgy az eredmény, mint a mutatott játék szempontjából jobbra készültek, de a továbbjutást illetően azért még így is versenyben maradtak. „A saját játékunkat próbáltuk meg játszani, ami részben működött is, de aztán szétesett. A belgák korán megszerezték a vezetést, és onnantól kezdve nehéz volt elvenni tőlük a labdát” – utalt Csercseszov Romelu Lukaku 10. percben szerzett első találatára. Hozzátette: a korai hátrány demoralizálta az orosz játékosokat, akiknek a folytatásban azzal is meg kellett küzdeniük, hogy visszaszerezzék az önbizalmukat. Az oroszok legközelebb szerdán lépnek pályára, és a finnekkel találkoznak, akik Dániát győzték le 1:0-ra. A világranglistán éllovas belgák kapitánya, Roberto Martínez elmondta: a mérkőzés előtt sokkolta őket az öltözőben Christian Eriksen drámája. Saját meccsük előtt perceken át többen sírtak, hiszen a dán játékosnak egykori és jelenlegi klubtársai is vannak a belgáknál, akik személyesen ismerik őt – például Lukaku –, és mindennel foglalkoztak, mindenről beszéltek, éppen csak a futballról nem esett szó. Martínez az oroszok elleni összecsapásról azt mondta: összességében jó teljesítményt nyújtottak, annak ellenére, hogy gyenge második félidőt produkáltak. „Számos pozitívumunk volt, például az, hogy nem gyűjtöttünk be lapos figyelmeztetést, nem kaptunk gólt, és jól tartottuk meg a labdát” – értékelt. Hozzátette: az első félidő közepén sérülés miatt lecserélt Timothy Castagne számára véget ért az Eb, és a kettős arccsonttörést szenvedett védőt minden bizonnyal műteni is kell majd. Castagne a 26. percben Daler Kuzjajevvel fejelt össze, utóbbi ápolás után folytatta ugyan a játékot, pár perccel később azonban őt is lecserélték.

Mancini szerint a közönség is segített

Mancini szerint biztató az olaszok kezdése (Fotó: Beta/AP)

Mancini szerint biztató az olaszok kezdése (Fotó: Beta/AP)

Roberto Mancini, a társházigazda olasz válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, a közönség segítsége is kellett ahhoz, hogy az Európa-bajnokság péntek esti nyitómérkőzésén le tudják győzni a törököket. „Jól játszottunk, de mivel ez volt az első meccs, és egy remek ellenféllel szemben álltunk, nem volt egyszerű. Az első félidőben még nehéz dolgunk volt, nem tudtunk igazán nagy helyzeteket kialakítani. A szünet után aztán már könnyebb volt, és a közönség is sokat segített. Jó mérkőzés van mögöttünk, szép este. Remélem, még sok ilyenben lesz részünk a tornán” – fogalmazott a 3:0-s diadalt követően. Török kollégája, Şenol Güneş természetesen csalódottan értékelt. „Nem vagyok elégedett az eredménnyel, az olaszok sokkal jobbak voltak, mint mi. Túllépünk ezen, és megkezdjük a felkészülést a hátralévő két csoportmérkőzésünkre” – mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy még minden esélyük megvan a nyolcaddöntőbe jutásra. Az olasz együttes 28 mérkőzése veretlen, és sorozatban kilenc találkozón győzött úgy, hogy még gólt sem kapott. Az olasz sajtó lelkesen ünnepelte a csapatot a nyitótalálkozó sikere után. A Gazzetta dello Sport azt írta, hogy „Parti az Olimpiai Stadionban: rajt tűzijátékkal”, míg a Corriere dello Sport úgy fogalmazott: „Éljen Olaszország! Az Azzurri az Olimpiai Stadion közönsége előtt lazán rajtolt, fényes diadal Törökország ellen”. A Tuttosport azt írta, „Így akarunk látni benneteket!”, a La Stampa pedig mágikus estének nevezte a péntekit. „Mancini olasz válogatottja: szép és eredményes” – fogalmazott a Corriere della Sera.