2024. április 20., szombat
CSELGÁNCS

Ezüstös zárás

Szombattal bezárólag minden súlycsoport számára lezajlottak az egyéni küzdelmek a budapesti világbajnokságon, a hétvége pedig egy második szerb érmet is hozott. A férfiak 100 kg-os mezőnyében Aleksandar Kukolj öt mérkőzés megnyerésével eljutott a döntőig, ahol a portugál Jorge Fonsecával csapott össze. A címvédő azonban egy vazarit és egy ippont is megcsinált ellene, így Szerbia egy ezüsttel gazdagodott. Cirjenics Miklós itt a második körben búcsúzott.
A legnagyobb súlycsoportban aztán a férfiaknál Sipőcz Roland, míg a nőknél Szigetvári Mercédesz is a 3. fordulóig jutott – utóbbi két gyors győzelme után azonban Dél-Amerika egyik legjobbja, a brazil Maria Suelen Altheman az útját állta.

A torna vasárnap a vegyes csapatversennyel zárult, amelyben a nemzetek hatfős felállással vívnak egyéni mérkőzéseket – a szám idén fog debütálni az olimpián. A 16-os mezőnyben a magyarok az első körben kiestek, 4:2-re kikaptak az üzbégektől. A döntőt a japánok és a franciák között vasárnap este rendezték.

Az éremtáblázatot toronymagasan a japánok nyerték: az egyéni számokban 5 aranyat, 4 ezüstöt és 2 bronzot szereztek, míg mindenki más legfeljebb egy aranyig jutott. A magyarok egy bronzzal, a szerbek egy ezüsttel és egy bronzzal zártak.

Győztesek, női 78 kg: Anna-Maria Wagner. +78 kg: Szara Aszahina. Férfi 100 kg: Jorge Fonseca. +100 kg: Kokoro Kagera.