2024. április 20., szombat

A hágaihoz hasonló nemzetközi bíróság alakul

Tomislav Šunjka ügyvéd bejelentette, hogy hamarosan egy nemzetközi antikorrupciós bíróságot alapítanak, amely a hágai bíróság elvei szerint fog működni – írja a B92 hírportál.

Nagyon szűk időn belül egy új korrupcióellenes bíróság alakul, mégpedig az ENSZ korrupció elleni küzdelmének nyilatkozatát követően és az USA-nak a Nyugat-Balkán országaival szemben bejelentett szankciói miatt – mondta Šunjka.
Nagy korrupciós eseteket fog érinteni, amelyekért a hazai jogi intézmények nem vállalnak felelősséget, nem indítják el az eljárásokat és nem vonják felelősségre az elkövetőket. Ezeket az ügyeket ők fogják átvenni. Működésének kezdetét pontos dátummal még nem tudjuk meghatározni, de hamarosan – jelentette ki az ügyvéd.
Hozzátette, hogy az USA Nyugat-Balkánnal kapcsolatos szankciói azokat a személyeket érintik, akik destabilizálják a politikai helyzetet, sértik az emberi jogokat, és korrupciós ügyekkel hozhatók összefüggésbe.
Az ilyen ügyekkel kapcsolatosan létezik egy teljesen új jogi átrendeződés a határainkon kívül. Az ENSZ speciális ülésére június 2-a és 4-e között került sor, amely meghozta a korrupció elleni küzdelem határozatát. Közvetlenül ezt megelőzően az amerikai vezetés, Joe Bidennel az élen, egy a korrupció elleni küzdelmet középpontba helyező rendeletet hozott meg – mondta Šunjka.
Kihangsúlyozta, hogy az amerikai fekete listán Milorad Dodik is helyet kapott, és ez valójában a Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatal (OFAC) titkos listája.