2024. április 20., szombat

Kétszáz migráns tűnt el Jemen partjainál

Az ENSZ és Jemen illetékeseinek tájékoztatása szerint mintegy kétszáz, főként Északkelet-Afrika országaiból származó migránst eltűntnek nyilvánítanak, ugyanis vasárnap Jemen partjainál hajótörést szenvedtek – írja az N1 hírportál.
A csónak felborulása a legújabb szerencsétlenség, amely afrikai migránsokkal történt a tengeren, ők is jobb élet reményében keltek útra a Perzsa-öböl olajban gazdag országai felé.
A migránsokkal megrakott csónak a kelet-afrikai Dzsibutiból indult útnak a hétvége folyamán, majd 30 kilométerrel távolabb, Jemen partjainál, az Ádeni-öbölben süllyedt el.
Az ENSZ migrációs illetékesének elmondása szerint a csónakban mintegy kétszáz migráns tartózkodott, főként afrikaiak és néhány jemeni. Még nem tudni, hogy sikerült-e valakinek megmenekülnie.
A szegénység és a bizonytalanság elől menekülve, valamint munkahely keresése miatt évente több ezren próbálkoznak Etiópiából, Dzsibutiból és Szomáliából Jemenbe utazni, majd onnan tovább az öböl gazdagabb országaiba.
A koronavírus-járvány és az ezt követő határlezárások lelassították, de nem állították meg a folyamatot. A nemzetközi migrációs szervezet adatai szerint 2019-ben mintegy 138 ezer ember vállalkozott erre az útra, viszont tavaly mindössze 37.500 ember. Dzsibuti partjainál még idén áprilisban mintegy negyven migráns fulladt a tengerbe, amikor az őket szállító csónak felborult.