2024. április 19., péntek

Szigorúan ellenőrzött tesztek

Branko Ružić oktatásügyi miniszter szerint a kisérettségin való visszaéléseket szankcionálni fogják

A jövő héten, június 23-án, 24-én és 25-én tartják a nyolcadikosok kisérettségi vizsgáját. Branko Ružić oktatásügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, a diákoknak könnyebb dolga lesz a záróvizsgán, mint az áprilisi próbateszteken volt. Szerinte a nyolcadikosoknak elegendő idejük volt a felkészülésre, ezért nincs okuk az izgalomra és a lámpalázra.

A tárcavezető a Szerbiai RTV reggeli műsorában a tesztek biztonságával kapcsolatban azt nyilatkozta, a rendőrség jelenleg becsomagolva őrzi a dokumentumokat. A visszaéléseket szigorúan fogják szankcionálni, hiszen eljárást fognak indítani az esetleges elkövetők ellen és megbüntetik őket.

– A felelősség az igazgatókat és a tanárokat terheli majd, akik felelősek lesznek a helyszíni körülmények irányításáért. Minden osztályban 12 tanuló lesz, két ellenőrző személyzettel – hangsúlyozta Branko Ružić.

A kisérettségi vizsga után a teszteket az ország hét pontján fogják átnézni és beszkennelni. A miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a folyamat nagy része digitalizált, és sikerült decentralizálni az átnézés menetét.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a nyolcadikosokra június 23-án az anyanyelvi, 24-én a matematika, 25-én pedig a kombinált teszt feladatai várnak. A kisérettségin összesen 40 pontot lehet összegyűjteni, ebből 13-13-at anyanyelvből és matematikából, 14-et pedig a kombinált teszten. A végzősök legfeljebb 60 pontot kaphatnak az iskolai eredményükre, amelyet a hatodik, a hetedik és a nyolcadik osztály év végi átlaga alapján számolnak ki. Egy tanuló maximum 100 pontot gyűjthet össze a kisérettségi és az év végi átlageredmények összpontszáma alapján. Az általános iskolák június 27-én teszik közzé a kisérettségi vizsga előzetes eredményét. A végleges eredmények július 2-án lesznek elérhetőek.