2024. március 29., péntek

Újabb enyhítésekről döntött a válságstáb

Az üzletek és kiskereskedések munkaidejének korlátozását teljesen megszüntetik, az új döntés értelmében 0-24 órában működhetnek – jelentette be Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a válságstáb mai ülését követően.

Az összes vendéglátóipari egység munkaideje korlátlan, ha nyitottak, illetve hajnali 1-ig tarthatnak nyitva a csukott térben lévő helyek. Ezekben ezentúl zenét is engedélyeznek.

A sportesemények tekintetében eldöntötték, hosszú idő után mindegyiken közönség is jelen lehet, nyílt területen a befogadóképesség 50 százalékos, a zárt csarnokokban pedig 30 százalékos kihasználtságával.

A gyülekezés tekintetében is enyhítettek, zárt és nyílt térben egyaránt 500 ember lehet egy helyszínen. Az efeletti eseményeket csak a stáb különleges engedélyével lehet megtartani.

Az érettségi ünnepségeket is engedélyezik, úgy, hogy a kérdéses épület befogadóképességétől függően legfeljebb 50 százalékot lehet kihasználni, de 500-nál többen sehol sem lehetnek. 200 fő befogadására alkalmas helyen például csak 100-an lehetnek.

Gojković hangsúlyozta, az enyhítések a többi előírás – például zárt térben maszkviselés – betartása mellett érvényesek.

Stabil a járványhelyzet az országban a stáb értékelése szerint, hiszen kevesebb, mint 500 kórházban ápolt beteget tartanak számon.

Az egészségügyi rendszer kezd visszaállni a Covid előtti időszakban megszokott működéshez.