2024. április 25., csütörtök

Janković: A háziasszonyoknak is joguk van az egészségügyi biztosításra

Az újonnan meghozott nemi egyenjogúságról szóló törvény egyik legfontosabb rendelete, hogy azok a munkanélküli nők, akiknek nem volt egészségügyi biztosításuk, most erre jogot formálhatnak, mégpedig a nem fizetett házimunka alapján. Ezek közé tartozik a házvezetés, vagy a gyermeknevelés – jelentette ki Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos, írja a Vajdasági RTV.
A Demokráciáért Központ Alapítványa (FCD) által rendezett Új törvény a nemi egyenjogúságról, a nők gazdasági megerősítésének és a munkajogok előreléptetésének fényében elnevezésű vita során Janković elmondta, hogy számos nő végez otthoni munkát, amelyért nincsenek fizetve, emellett pedig egészségügyi biztosításuk sincs.
Hozzátette, hogy az ilyen nők főként a partnerük keresetére támaszkodnak és gyakran megesik, hogy különféle okoknál fogva nem lehetnek biztosítva. Üdvözölte az újonnan meghozott nemi egyenjogúságról szóló törvényt, mivel a Esélyegyenlőségi Intézet véleménye szerint elérkezett az ideje, hogy a dolgok megváltozzanak.
Kiemelte, hogy a törvénnyel kapcsolatban leginkább a „nem" szó használatáról folyt a vita, majd hozzátette, hogy megérti miért szűkítették le a törvényt a lingvisztika kérdéseire.
Véleményem szerint mindez a politikai szükségletek, vagy visszaélések miatt következett be, mivel valamiképpen érdekes. Ebben a kérdésben egyes szakértők nem tudtak találni minden szóra nőnemű kifejezést, ezért néhány szó nem megfelelő – mondta Janković.
Ennek ellenére a törvény meghozatalát ambiciózusnak nevezte és kihangsúlyozta, hogy Szerbiának szüksége van ilyen törvényre, amelynek jótékony hatásait idővel lehet csak megérezni.
Elmondta, hogy a jogegyenlőség-védelmi intézetbe a legtöbb feljelentés az elmúlt tíz évben a nőknek a munkahelyen és a munkakeresés során történő diszkriminálásával volt kapcsolatos, az esetek döntő többségében pedig a nők alacsonyabb szintű, vagy kisebb fizetésű munkahelyekre való beosztással szembesültek. Kihangsúlyozta, hogy a törvény megtiltja az ilyen fajta intézkedést, kivéve a szervezett áthelyezések esetében.
Meglátjuk, hogy ez a rendelet mennyire fog a gyakorlatban érvényesülni, beismerem, hogy nem vagyok optimista – mondta Janković.