2024. április 19., péntek

18 EU-tagállamba nem léphetnek be turistaként a szerbiai polgárok

Az EU tagjállamai holnap állapodnak meg arról a közös úti okmányról, amely kizárólag az orvosi paraméterekre vonatkozik.

A dokumentum tartalmazza majd, hogy az adott személy felvette-e a koronavírus elleni védőoltást, melyik vakcinával oltották be, vagy mikor esett át a betegségen. Az útlevelekben antigénteszt eredénye is szerepelhet, amennyiben az 72 óránál nem régebbi. A szerbiai állampolgároknak továbbra is tilos az Európai Unió 18 országába belépni, írja az RTS.

Azok a bejelentések, miszerint egyes országok elismernek bizonyos oltásokat, mások pedig nem, csak zavart keltenek a turisták körében, mondják a repülőjegyet árusítók, hozzátéve, hogy az utazás előtt tájékozódni kell az adott országba való belépés feltételeiről.

A Külügyminisztérium jelenlegi adatai szerint a szerbiai állampolgárok továbbra sem utazhatnak turisztikai célból Ausztriába, Belgiumba, a Cseh Köztársaságba, Dániába, Észtországba, Franciaországba, Finnországba, Németországba, Olaszországba, Litvániába, Luxemburgba, Hollandiába, Lengyelországba, Portugáliába, Romániába, Szlovákiába, Svédországba és Máltára.