2024. április 24., szerda

Öt határátkelőhely Magyarországra

Mától ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb–magyar határon. A magyar rendőrség megerősítette, hogy újra megindul az átléptetés a Tiszasziget–Gyála és a Bácsalmás–Bajmok közúti határátkelőhelyen, valamint teljes nyitvatartással működik az Ásotthalom–Királyhalom közúti ellenőrző pont is. Az átkelőket 7 és 19 óra között használhatják az utazók, akik a várható várakozási időről a magyar rendőrség határinfó oldalán és a Rendőrségi Útinformációs Rendszer mobil applikációjával tájékozódhatnak.

A koronavírus-járvány miatti lezárások folytán eddig csak a Horgos–Röszke és a Kelebia–Tompa határátkelők voltak nyitva Szerbia és Magyarország között, s ez időnként sok bonyodalmat, gépkocsitorlódást és többórás várakozást okozott mindkét helyszínen.

A tarthatatlan állapotokra rengeteg (át)utazó és ingázó panaszkodott már.

A múlt héten Pásztor István, a VMSZ és a tartományi parlament elnöke is bírálatokat fogalmazott meg. A Szabadkai Magyar Rádióban elmondta: „Ami a szerb–magyar határátkelőkön már hosszú időre visszamenőleg tapasztalható, az érhetetlen, elfogadhatatlan, megszégyenítő és megalázó.” Közölte ugyanakkor: továbbra is fenntartja a véleményét, hogy az államközi politikai kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók, ám szerinte a határ magyar oldalán méltatlanul fogadják az érkezőket. Indoklásában az órákig tartó várakozást említette, megüzenve, hogy mindent megtesz az ügy megoldása érdekében.