2024. április 20., szombat

Felcsendültek énekeink

Palicsi Magyar Sokadalom nyolcadszor

Immár nyolcadszor szervezte meg a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület a Palicsi Magyar Sokadalom nevű rendezvényét a palicsi Nyári Színpadon. A kétnapos esemény pénteken a kora esti órákban vette kezdetét a nemzeti összetartozás gálájával. A program szombaton díszfelvonulással folytatódott, amikor a sokadalmon részt vevő táncegyüttesek a Garagulya Gólyalábas Kompániával az élen haladtak el a tóparti sétányon.

Pásztor István: Jövő szeptembertől 40 perc alatt lehet majd Szabadkáról Szegedre vagy Szegedről Szabadkára közlekedni (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Pásztor István: Jövő szeptembertől 40 perc alatt lehet majd Szabadkáról Szegedre vagy Szegedről Szabadkára közlekedni (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is köszöntötte a közönséget.

– Különleges ez a mai nap, mert ma délben Belgrádban aláírásra került egy szerződés, amiért 25 éve küzdöttünk. Ez a szerződés azt fogja eredményezni, hogy napokon belül el fog indulni a Szabadka–országhatár vasútvonal felújítása, ami a szignalizációs rendszer és az állomások felújítását is magában foglalja. Jövő szeptembertől 40 perc alatt lehet majd Szabadkáról Szegedre vagy Szegedről Szabadkára közlekedni. Ez azért fontos, mert lehetőséget teremt arra, hogy Királyhalmon, Hajdújáráson vagy Horgoson lehessen élni, és máshol dolgozni – jelentette ki a VMSZ elnöke.

– Úgy akarjuk ezt a várost alakítani, hogy nekünk is tetsszen, hogy mi is jól érezzük magunkat benne. Ezért hajlandók vagyunk áldozatot vállalni, dolgozni, és a legjobbat adni magunkból, abból, amink van. Hogy mink van, az a ma esti programon is látható – mondta köszöntőbeszédében Pásztor István.

Tele volt a nézőtér (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Tele volt a nézőtér (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Brezovszki Tamara, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület elnöke köszöntőbeszédében elmondta, nehéz év áll mögöttük. Mint említette, a világjárvány a táncoktatók munkáját is megnehezítette, hisz kevés lehetőség volt a találkozásra.

 – A táncaink és a dalaink nélkül lenni sok hónapon keresztül olyan, mint amikor a törött szárnyú madár vergődik. A tegnapi és a mai nap azt bizonyítja, hogy energiától duzzadva vagyunk együtt. A fiatalok pedig várják, hogy a táncházakban éljék ki a népművészet iránti hatalmas szeretetüket, ami mellett már rég elköteleződtek. Várják, hogy felcsendüljenek énekeink és ismét dübörögjön a méltán híres magyar tánc – mondta Brezovszki Tamara.

 Brezovszki Roland, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület művészeti vezetője elmondta, hogy speciális évadot zártak.

– Ez a rendezvény egyben az egyesületünk évadzárója is. Vegyes érzelmek kavarognak bennünk, hiszen nem tudtuk vendégül látni nemzettársainkat Erdélyből és Felvidékről, holott a fesztivál arra hivatott, hogy egy olyan sokadalmat hozzunk létre, amelyen testvértelepüléseinket is vendégül láthatjuk. A beregszásziak, a jászberényiek eljöttek, ami öröm számunkra. Most végre be tudtuk mutatni a gyönyörű viseleteinket, melyeket még tavaly szereztünk be, de eddig nem volt alkalmuk a gyerekeknek felvenni őket. Szervezőként is büszkék vagyunk, akárcsak a fellépők szülei. Azt gondolom, hogy az idelátogatók, a vendégek is elégedettek. Nagy eredménynek tartom, hogy tudjuk tartani a színvonalat, és tömegesíteni is tudunk. Bízom benne, hogy egyre többen választják ezt a csodálatos népművészetet. Próbálunk mély gyökereket adni az itthon maradáshoz, hogy minél több szállal kapaszkodjanak a szülőföldhöz – mondta Brezovszki Roland.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

A későbbiekben felléptek a táncegyüttesek, közben kirakodóvásárt tekinthettek meg, illetve bábelőadást is tartottak a gyerekeknek. Koncertet adott a Juhász zenekar, az esti órákban pedig táncházzal zárult a program.