2024. április 20., szombat

Jól sikerült a doroszlói Agrofesztivál

Első alkalommal szervezték meg Doroszlón az Agrofesztivált. Június 12- én a Doroszló-Szentkútra világszínvonalú mezőgazdasági kiállítók hozták el termékeiket, szakmai előadások zajlottak.

Kísérőprogramként főzőverseny, kézműves vásár, gyermekprogramok, népzenei és táncos művelődési műsor, valamint este Zvonko Bogdan neves énekes, továbbá Kuti Róbert magyarországi prímás és zenekara vonzott több ezres tömeget a Bajkútnak is nevezett rendezvényközpontba. Az eseményről a házigazdák részéről ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, a Szentkút kormányzója a következőket nyilatkozta:

– A Szentkút évszázadok óta az emberek lelki fejlődését szolgálta, de a lelki fejlődés mellett mindig jelen voltak a napokig tartó búcsúk alkalmai. Az infrastruktúrával megpróbáltuk elérni, hogy a szentkúti tervezés ne csupán az év néhány napjára korlátozódjon, hanem hogy minél több alkalommal legyenek olyan rendezvények, ahol az emberek tudnak találkozni egymással. Amikor teljesen profán jellegű rendezvényeket szervezünk, akkor abban benne van az a fajta remény is, hogy olyan emberek találkoznak majd a Szentkúttal, akik egyébként nem találkoznának, akiket az egyházi igehirdetés nem szólít meg. Ilyenkor talán ők is bemennek a templomba, lemennek a Szentkúthoz. Bízom abban, hogy ezek az emberek, kilépve a vásári hangulatból, a Szentkút érintetlen területén találkoznak a hely szakrális jellegével, lelki tartalmával is, abban az értelemben, amelyet be tudnak fogadni, meg tudnak érteni. Hiszem, hogy ezáltal közelebb tudunk kerülni egymáshoz – hallottuk Verebélyi atyától.

Az Agrofesztivál szakmai vetületéről Holló Ronald szervező beszélt:

– Első alkalommal szervezünk ilyen jellegű fesztivált. A közösséget próbáltuk összehozni. Fő programként zajlott a mezőgazdaságigép-kiállítás. Igyekeztünk világmárkákat elhozni, és ez sikerült is. Továbbá báránypaprikás-főző versenyt szerveztünk, amelyen több mint 800 ember vett részt, 80 bográccsal. Fontosnak tartottuk a népzenei, a táncos programot is, meghívni a magyar csoportokat, mellette ismerkedés céljából a környező szerb, bunyevác és sokác csoportok tagjait is. Az esti programunkban neves előadók szerepelnek, Zvonko Bogdan zombori születésű közkedvelt előadó, továbbá Kuti Róbert magyarországi neves művész és zenekara.

A szakmai előadások is nagyon eredményesek voltak. Mezőgazdasági témájú előadások voltak, főként a sertéstartásról. Jelen volt a Sertéstartók Egyesületének elnöksége, továbbá rangos magyarországi vendégek is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt. Több anyaországi vendégünk van, továbbá Vajdaság szinte minden részéről jöttek résztvevők. Az esemény nagy érdeklődés mellett zajlott, a kiállítók is rendkívül elégedettek. Igény mutatkozik arra, hogy hagyományt teremtsünk a doroszlói Agrofesztivállal, amely nem egy tipikus kiállítás. A belépés ingyenes volt, a koncertekre is – mondta el Holló Ronald.

A kézműves vásáron kiállítottak helyi termékeket gyártók és civil szervezetek, egyesületek. A művelődési programban helyi és környékbeli egyesületek csoportjai vettek részt: a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület gyermek néptánccsoportja, Radics Leonóra vezetésével, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai, kis-, középső és ifjúsági csoport, Hajnal Krisztina, Stepanović Julianna, Muskovity Károly művészeti vezetésével, koreográfiájával. A bezdáni énekkettős, Kanizsai Ilona és Kapitány Mátájsz Sarolta magyarbődi népdalcsokrot adott elő. Militics Đerdan nevű kultúregyesületének néptáncosai Dejan Nikolić koreográfus vezetésével táncoltak. A monostorszegi Bodrog Horvát Kultúregyesület asszonykórusa énekelt, Anita Đipanov Marijanović vezetésével. A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományőrző néptánccsoportja menyasszonybúcsúztató, játékos lakodalmi táncokat ad elő Csorba Nándor vezetésével. Kíséretüket a helyi fúvószenekar látta el Tadián Zsolt vezetésével.