2021. július 28., szerda

Đoković 19. Grand Slam-trófeája

A világelső Novak Đoković nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben 6:7 (6-8), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4-re legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt.

A Párizsban 2016-ban bajnok Đoković pontot sem vesztett az első három adogatójátékában, majd magabiztosan hárította a 22 éves kihívó szettlabdáját. A játszmát azonban nem tudta kiszerválni, a rövidítésben pedig az athéni teniszező bizonyult jobbnak.

A folytatásban a szerb sztár egyre fáradtabbnak tűnt, néhány labdára el sem indult, és nemsokára dupla brékhátrányban volt. Cicipasz ekkor sem remegett meg, kiszerválta a szettet, és 1 óra 43 perc elteltével már csak egy játszmára volt a diadaltól. Ekkor azonban Đoković magára talált, miközben kihívója egyre nehezebben tudta kezelni a rá nehezedő nyomást, így a belgrádi teniszező bő egy óra alatt kiegyenlített.

A görög tanácstalanabbul és kilátástalanabbul ütött, és noha az utolsó játszmára valamelyest összeszedte magát, a bréket nem tudta elkerülni, ami megpecsételte a sorsát. A találkozó 4 óra 12 percig tartott, Đoković előtt, legutóbb az argentin Gaston Gaudio tudott kétszettes hátrányból fordítani a Garros-döntőben 2004-ben.

Đoković karrierje 84. trófeája, a Muskétások Kupája mellé 1,4 millió eurót (490 millió forint) kapott, és 19. GS-serlegével már csak egyre van lemaradva az örökrangsor élén álló Roger Federertől és Rafael Nadaltól.